Wednesday, June 22, 2011

O ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ...ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011 7:53 μμ | 6 σχόλια

Μια και στο βίντεο που θα ακολουθήσει, ακούμε αυτά που περιέχει το οπισθόφυλλο προχωρώ στις δικές μου εντυπώσεις.

Έχω ακούσει τόσο πολλά θετικά για την Κατερίνα!Πολυγραφότατη με μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιητικά βιβλία, ιστορικά λευκώματα και βιβλία γιαπαιδιά. Ήξερα πως ετοιμάζει ένα βιβλίο που εκτυλίσσεται στη Πάρο.Τα μέρη γνωστά μου, τα απομεινάρια των καιρών του Μπαρμπαρόσα ακόμα τα περιδιαβαίνουμε και τα δείχνουμε αξιοθέατα πια στους τουρίστες. Αν μια στιγμή όμως σκεφτείς όταν σεργιανάς πλέον στο μεγάλο τοίχο που έχει απομείνει από το φρούριο το λιγότερο θα σε πιάσει δέος. Η Κατερίνα κατόρθωσε με τις περιγραφές της να με πετάξει σε εκείνα τα χρόνια με τη πένα της και να μη μπορώ να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου. Μελετημένη, προσεγμένη γραφή θαύμασα τις πηγές που έχει ανατρέξει προκειμένου να είναι μέσα στο πνεύμα της εποχής. Μπράβο Κατερίνα.

Σε ευχαριστώ γιατί πέρασα μέσα από τις γραμμές του βιβλίου σου στα σοκάκια και τις μυρωδιές του νησιού μου, ενώ βρισκόμουν στην Αθήνα. Αυτό είναι η δύναμη της γραφής.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ.....

Το ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ήρθε φέτος με πολλά αρώματα. Οι στενοί δρόμοι του νησιού γέμισαν μυρωδιές από πεσμένα φύλλα,νοτισμένα χώματα και ξύλα, αρώματα από γαζίες και βασιλικούς που επέμεναν ακόμα μέσα στις ασβετωμένες γλάστρες τους, ένα μεθυστικό χαρμάνι που το συμπλήρωναν οι οσμές της θάλασσας, του ουρανού και του ιονισμένου αέρα. Ωστόσο το πιο δυνατό άρωμα σε τούτο το παράξενο νησί στη μέση του απέραντου γαλάζιου είναι το άρωμα την μνήμης.Η μνήμη αναβλύζει από παντού, από τα βράχια, τα νερά, τα κάστρα, τις ρούγες, τα σκεπαστά σοκάκια, τα σπίτια, τα κορμιά και τα όνειρα..........

Πανέμορφη περιγραφή. Περπάτησα μέθυσα από τα αρώματα και έφερα τις μνήμες εδώ σε τούτο το δωμάτιο. και είναι πιο δυνατές με την βοήθεια της Κατερίνας Καριζώνη.

Eπισκεφθείτε το μλοκ της συγγραφέως πατώντας εδώ

ΣΥΝΕΧΙΖΩ......

Μου άρεσαν η επικεφαλίδες σε κάθε κεφάλαιο που είχαν όνομα ανέμου. Στην αρχή της ανάγνωσης δεν γνώριζα πως θα είναι όλο το βιβλίο έτσι, αφού ποτέ δεν το ξεφυλίζω μια και το μάτι θα κλέψει σημεία και δεν θέλω να χάνω τη μαγεία της πλοκής. Μετά το δεύτερο τρίτο κεφάλαιο έκανα παιχνίδι προβλέποντας τι θα ακολουθήσει με βάση το όνομα του ανέμου, όπως......

Όστριες, ΣιρόκοςΖέφυρος,Μπουρίνι,Λεβάντες,Γαρμπής,Πουνέντες,,Άνεμοι πολέμου, Αύρες απόγειες και πελάγιες, Σφοδροί νότιοι καταχνιά,Λίβας.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ.....

Τον πήρε στο κατόπι ο Σιρόκος. Εκείνος κατέβηκε στην αγορά κι ο άνεμος στη θάλασσα.

Έλαμπαν τα νερά του πλανήτη στην υδρόγειο, έφεγγαν οι αστερισμοί στην ουράνια σφαίρα. Όρμηξε πάνω στις σφαίρες κι άρχισε να τις καταστρέφει. Από τις θαλάσσιες περιοχές πετάγονταν νερά κι απ' τις στεριές έπεφταν χώματα, απ' την ουράνια ασημένια σκόνη, απ' τα μάτια του δάκρυα.

Με γλαφυρό ύφος πέτυχε η Κατερίνα να με ταξιδέψει στην αγαπημένη μου Πάρο. Και όταν διάβασα πως ένα μέρος του βιβλίου το έγραψε ενώ φιλοξενείτο στο Σπίτι της Λογοτεχνίας της Πάρου ολοκληρώθηκε μέσα μου η εικόνα να φαντάζομαι την συγγραφέα να ανεβαίνει τα μαρμάρινα σκαλιά και να έχει αυτή την θέα των Λευκών. Ευχαριστώ Κατερίνα. Καλοτάξιδο να είναι το σκαρί σου.


No comments: