Friday, December 20, 2013

ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Κ. ΚΑΡΙΖΩΝΗ Ο σημερινός ψυχικός και πνευματικός ευνουχισμός

Στην κατηγορία: Τέχνες
Ημερομηνία: 19/12/2013
Σελίδα εκτύπωσης
Στο Βυζάντιο της Φραγκοκρατίας ένα ορφανοτροφείο αγοριών κρύβει πολλά μυστικά. Το πιο σοβαρό ότι παιδιά στέλνονται επιλεκτικά στον Καύκασο για να ευνουχιστούν.
 
Της Κυριακής Τσολάκη

Το πραγματικό και σκληρό αυτό ιστορικό γεγονός γίνεται το εφαλτήριο για το νέο βιβλίο της Κατερίνας Καριζώνη «Το τραγούδι του ευνούχου».
Συγκλονίζουν τον αναγνώστη οι λεπτομέρειες με τις οποίες αναφέρεται στα πραγματικά αυτά γεγονότα η Κατερίνα Καριζώνη. Αγόρια υγιή, όμορφα, με αγγελική φωνή - η οποία όμως για να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο πρέπει τα παιδιά με κάποιον τρόπο να ευνουχιστούν. Έτσι, στέλνονται μυστικά στον Καύκασο όπου γίνεται επάνω τους η ανεπανόρθωτη επέμβαση. Εκεί τα περισσότερα από αυτά πεθαίνουν, αφού εκείνη την εποχή δεν υπήρχε αντιβίωση για να τα προστατεύσει, ούτε και φάρμακα για να θεραπευτούν εύκολα οι πληγές τους. Όσα καταφέρνουν να επιβιώσουν τραυματίζονται ψυχικά για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Άλλα καταλήγουν σε χορωδίες ψαλτών, άλλα γίνονται εραστές ψυχικά άρρωστων ανδρών με εξουσία που μπορεί να ασκείται ακόμη και μέσα στους κόλπους της εκκλησίας, άλλα τοποθετούνται ως ακόλουθοι σε υψηλόβαθμους αφέντες, όλα όμως πάντα απολαμβάνουν προνόμια που δεν έχει εύκολα ο απλός κόσμος...
Η συγγραφέας, μελετώντας διεξοδικά την εποχή του Βυζαντίου, συνάντησε αυτά τα αληθινά περιστατικά τα οποία υπήρξαν καταλυτικά ως προς την απόφασή της για το κέντρο βάρους που θα είχε το μυθιστόρημά της. «Διαβάζοντας για την καθημερινότητα του Βυζαντίου ανακάλυψα το κεφάλαιο με τους ευνούχους. Συνειδητοποίησα πως δεν ξέρουμε τίποτε από την ιστορία. Τόσα χρόνια στο σχολείο διδασκόμαστε για εκείνη την εποχή με κρυμμένα επιμελώς πολύ σημαντικά περιστατικά. Οι ευνούχοι ήταν πολύ σημαντικό μέρος εκείνης της περιόδου», λέει στη «Μ» η Κατερίνα Καριζώνη.

Ο ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Επικεντρώνοντας την αφήγησή της σε έναν από τους ευνούχους αυτούς, η συγγραφέας πλέκει το ονειρικό με το πραγματικό φωτίζοντας με αυτόν τον τρόπο άγνωστες σελίδες της ιστορίας. Μάγια, ξόρκια, σχέσεις πάθους, αγάπης και μίσους διατρέχουν τις σελίδες του βιβλίου, καθώς τα αγόρια υφίστανται έναν βίαιο ευνουχισμό και μάλιστα σε μια εποχή που το επίσημο κράτος το απαγορεύει. Πόσο ο χαρακτήρας όλων αυτών είναι ίσως συμβολικός και τι σχέση μπορεί να έχουν με τη σημερινή εποχή του ψυχικού και πνευματικού ευνουχισμού του ανθρώπου; «Έχουν μεγάλη σχέση με την άσκηση εξουσίας πάνω στην ανθρώπινη ζωή. Βέβαια, τώρα, στις δήθεν πολιτισμένες χώρες δεν ευνουχίζουν τους ανθρώπους σωματικά, αλλά ψυχολογικά και πνευματικά. Για να μη σας πω ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι τόσο μακρινό στην Κίνα, όπου ο τελευταίος ευνούχος πέθανε το 1994, ούτε στην Ινδία, όπου γίνονται ακόμη ευνουχισμοί», απαντά η συγγραφέας.
Εξάλλου, το βιβλίο πραγματεύεται φαινόμενα όπως το εμπόριο βρεφών, η παιδεραστία, η σεξουαλική και ευρύτερη κακοποίηση των παιδιών, πράξεις που παρατηρούνται έντονα και στη σημερινή «εξελιγμένη» κοινωνία μας. Μέσα σε όλα αυτά ο αληθινός έρωτας, ένα θέμα διαχρονικό, αποτελεί σημαντική παράμετρο της πλοκής με φόντο τις ιστορικές συνθήκες του φραγκοκρατούμενου Βυζαντίου.
Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, ενώ η συγγραφέας βρίσκεται τώρα στο στάδιο της προετοιμασίας ενός νέου βιβλίου που θα ξεκινά από τις αρχές του 20ού αιώνα και θα φτάνει μέχρι τις μέρες μας, με ένα γύρισμα στην εποχή του Σχίσματος το 1054.

Πληροφορίες
«Το τραγούδι του ευνούχου» της Κατερίνας Καριζώνη
Παρουσίαση: Απόψε στις 8 μ.μ. στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη
Θα μιλήσουν: Η επίκουρη καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ ποιήτρια Μαρία Αρχιμανδρίτου και η ποιήτρια-συγγραφέας Χλόη Κουτσουμπέλη.



 
Τέχνες

Αξιολόγηση

Αριθμός αξιολογήσεων: 1
Τρέχουσα αξιολόγηση: 5

    No comments: