Monday, March 17, 2014

Μια παλιά ωστόσο επίκαιρη κριτική για το βαλς στην Ομίχλη


Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ : "ΒΑΛΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ" της *ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΡΙΖΩΝΗ -- Δολοπλοκίες και ένα έγκλημα στη Θεσσαλονίκη του 19ου αιώνα...Η ηρωίδα μπαίνει σε μια αλλόκοτη μηχανή του χρόνου και μεταφέρεται στην ομιχλώδη πόλη του 1899, ερωτεύεται έναν Αυστριακό ψυχίατρο και εμπλέκεται σε μια υπόθεση φόνου....


[....]
Το πρώτο επίπεδο του βιβλίου παρουσιάζει αστυνομικό σασπένς, φλερτάροντας και με το φανταστικό: η ηρωίδα του βιβλίου την ώρα που εργάζεται για να γλιτώσει από τη φωτιά που πιάνουν τα αρχεία, πηδά μέσα σε μια παλιά εφημερίδα. Μπαίνοντας κατά κάποιον τρόπο σε μια αλλόκοτη μηχανή του χρόνου (αυτό εξάλλου δεν κάνει η συγγραφή, και δη η λογοτεχνία;) μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη του 1899, εκεί ερωτεύεται έναν Αυστριακό ψυχίατρο και έμπορο οπίου και εμπλέκεται μαζί του σε μια υπόθεση φόνου.
Οι δύο ήρωες περιπλανιούνται στην πολυεθνική πόλη, που ζει τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Μακεδονικός Αγώνας, νεότουρκοι, δερβισικά τάγματα, μυστικές υπηρεσίες, αλλά και έρωτες, εγκλήματα, δολοπλοκίες και επιδημίες είναι τα υλικά που συνθέτουν την καθημερινή ζωή στην ομιχλώδη και αινιγματική Θεσσαλονίκη.
Οι ήρωες χορεύουν ένα βαλς στην ομίχλη με τα προσωπικά τους φαντάσματα, αλλά και με το φάντασμα της χαμένης πόλης. Παραμένουν επιμελώς κρυμμένοι κάτω από τις μάσκες τους, για να αποκαλυφθούν στο τέλος αιφνιδιαστικά και να ξαναβρεθούν με καινούργια πρόσωπα στον αιώνα τους.
Το μυθιστόρημα επιτυγχάνει κατ' αυτό τον τρόπο πολλά: Κατ' αρχάς είναι σαν το παλιό καλό νουάρ μυθιστόρημα, με όλη εκείνη την αστυνομική αύρα και το σασπένς που απαιτείται από ένα τέτοιοι είδους μυθιστόρημα.
Κατόπιν, αποτελεί ένα οδοιπορικό και μια ιστορική αναδρομή στη Θεσσαλονίκη του προηγούμενου αιώνα. Θέτοντας ερωτήματα υπαρξιακά και φιλοσοφικά, όπως πώς θα ήμαστε αν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε μέσα στον χρόνο; Εάν θα μπορούσαμε να ζήσουμε 100 χρόνια πριν στην ίδια πόλη θα είχαμε την ίδια ή μιαν άλλη ζωή; Και κατά πόσο είναι ζωντανός οργανισμός τελικά και παραμένει χρονικά και χωροταξικά μια πόλη;
Αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο απολαυστικό για όσους αγαπούν το αστυνομικό, την ιστορία, την ατμοσφαιρική αχλύ και τα ερωτηματικά. Για όσους διαβάζουν και μέσα από τις γραμμές της ζωής εφόσον «μια ιστορία που μπορεί να ειπωθεί αλλιώς, κρύβει τη λύση».

Ο χρόνος όλος μπορεί να κρυφτεί, αν τον αναζητήσεις σωστά, στην κάθε ιστορία. Και όλο αυτό το υλικό η Κατερίνα Καριζώνη το διαχειρίζεται αριστοτεχνικά, εξάλλου την αφορά άμεσα το παραμύθι και η εποχή, φλερτάρει διαρκώς με το αστυνομικό, στα περισσότερα από τα βιβλία της οι ήρωές της πηγαινοέρχονται μέσα στην ιστορία.Αλλοτε στο Αλγέρι και στη Μάνη, και άλλοτε στην Αλεξάνδρεια και στη Θεσσαλονίκη του χθες όπως στο «Βαλς στην Ομίχλη»..... 
[....]
H Κατερίνα Καριζώνη στο μυθιστόρημά της «Βαλς στην Ομίχλη» κατορθώνει να συνενώσει τις δυο μεγάλες αγάπες της: για τη γενέτειρά της Θεσσαλονίκη και δη την παλιά μορφή αυτής της τόσο ενδιαφέρουσας πόλης, και για το αστυνομικό - ιστορικό μυθιστόρημα, είδος που ενώ στο εξωτερικό παρουσιάζει άνθηση δεν φαίνεται να ευδοκιμεί στη χώρα μας.
Στις εξαιρετικά ατμοσφαιρικές σελίδες του βιβλίου αναβιώνει η ομιχλώδης Θεσσαλονίκη του 19ου αιώνα. Εξάλλου η πόλη είχε πέσει σε φλέβα γεγονότων αυτή την εποχή. Μακεδονικό, Κίνημα των νεότουρκων και ταυτοχρόνως όλου του κόσμου οι φυλές στους κόλπους της: Ελληνες, Σέρβοι, Εβραίοι, Βούλγαροι, Οθωμανοί...
«Πάντα είχα την αίσθηση ότι η παλιά Θεσσαλονίκη αποτελούσε το ιδανικότερο σκηνικό για να στηθεί μια αστυνομική ιστορία», λέει η συγγραφέας Κ. Καριζώνη.
«Πάντα είχα την αίσθηση ότι η παλιά Θεσσαλονίκη αποτελούσε 
το ιδανικότερο σκηνικό για να στηθεί μια αστυνομική ιστορία», 
λέει η συγγραφέας Κ. Καριζώνη.
Αναδημοσίευση από http://i-rena.blogspot.gr/2013/10/19-1899.html?spref=fb

No comments: