Tuesday, April 29, 2014

Ανάγνωση βιβλίων σε δημόσιους χώρους

Προσκλήσεις ΔιαγωνισμοίΜατιές στην πόληParallax ViewΠαρατηρητηριο πόληςΘεσσαλονίκηΡεπορτάζLifeΑρχείοΤαξίδι
Το βιβλίο Αλλιώς 2014!

Η Parallaxi και η δράση της η "Θεσσαλονίκη Αλλιώς" συμπληρώνοντας 4 χρόνια συνεχών παρεμβάσεων, με περισσότερα από 30 project στη Θεσσαλονίκη και τη Γερμανία, εστιάζουν εκ νέου στον πολιτισμό και το βιβλίο. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, η "Θεσσαλονίκη Αλλιώς" βλέπει ξανά το "Βιβλίο Αλλιώς", όπως και το 2011 και υποδέχεται την 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στην πόλη. Τρία χρόνια μετά την πρώτη ομώνυμη επιτυχημένη διοργάνωση που ανέδειξε τη σχέση του βιβλίου με το δημόσιο χώρο, η ομάδα της Parallaxi επιχειρεί μέσα από μία ευρεία συνέργεια να φέρει το βιβλίο σε απροσδόκητα σημεία. Ένα διήμερο δράσεων αφιερωμένων στο βιβλίο με στόχο τη δημιουργική ένταξή του στην καθημερινότητα της πόλης. Δυο απογεύματα αφιερωμένα στο βιβλίο και την Διεθνή Έκθεση, την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Μαΐου.

Το κινούμενο κιόσκι του βιβλίου

Ένα μικρό κινούμενο-περίπτερο βιβλίου σταματά σε δύο διαφορετικά σημεία της πόλης και προωθεί την έννοια του bookcrossing. Ένα μικρό ανοικτό φορτηγάκι αντίκα, μετατρέπεται για ένα απόγευμα σε υπαίθρια βιβλιοθήκη ανταλλαγής, καλλιεργώντας το πνεύμα του bookcrossing. Οι άνθρωποι του Θεσσαλονίκη Αλλιώς αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να δώσουν τη δυνατότητα σε εκατοντάδες βιβλία να ξεκινήσουν το δικό τους ταξίδι προς τους νέους τους αναγνώστες. Το κινούμενο περίπτερο θα ξεκινήσει την διαδρομή του από το Πάρκο με τις Ρόδες στην συμβολή των οδών Αγίων Πάντων και Λαγκαδά όπου θα σταθεί στις έξι το απόγευμα και θα συνεχίσει για τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας στις 7 και μισή. Παράλληλα θα μοιράζεται στον κόσμο ενημερωτικό υλικό για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Φέρτε τα παλιά βιβλία που δεν χρειάζεστε πια και πάρτε ένα άλλο που δεν έχετε διαβάσει.

Τρίτη, 6/5/2014
18:00 "Πάρκο με τις ρόδες", συμβολή οδού Αγίων Πάντων με Λαγκαδά
19:30 Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας

Με όχημα τη λογοτεχνία

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με πλούσια λογοτεχνική ιστορία. Οι εκατοντάδες συμμετέχοντες στη δράση “Το Βιβλίο Αλλιώς” το 2011 είχαν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν μέσα από την ξενάγηση της Εύης Καρκίτη. Η δημοσιογράφος αυτήν τη φορά επιχειρεί δυο θεματικές περιδιαβάσεις, δυο περιπατητικές διαδρομές στο κέντρο της πόλης σε ιστορικά σημεία.

Η Θεσσαλονίκη των πεζογράφων. Τόποι και περιγραφές μέσα από το μεταπολεμικό έργο Ελλήνων και όχι μόνο πεζογράφων. Ένας περίπατος με στάση στα σημεία αναφοράς, επισημάνσεις για τον συγγραφέα και το έργο του και ανάγνωση των χαρακτηριστικών αποσπασμάτων. Η πόλη μέσα από τα μάτια των πεζογράφων.

Τρίτη, 6/5/2014
Τετάρτη, 7/5/2014
18:30 Αφετηρία: Εκκλησία Αγίας Σοφίας

*Για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις απαιτείται η δήλωση συμμετοχής ηλεκτρονικά στη διεύθυνση thessalonikiallios@gmail.com

Βιβλία στην αυλή

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει πια ελάχιστες όμορφες αυλές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Επιλέγουμε 4 από αυτές για να υποδεχτούν συγγραφείς και τους αναγνώστες τους σε μία συνάντηση με το βιβλίο. Ξεναγούμε τους αναγνώστες στην ιστορία των αυλών και των κτιρίων τους και κατόπιν οι συγγραφείς διαβάζουν αποσπάσματα των βιβλίων τους. Η αυλή της παλαιάς Γερμανικής Σχολής στη Β. Όλγας και νυν Ινστιτούτο Γκαίτε, η αυλή της σχολής Τυφλών, η αυλή Αγιορείτικης Εστίας, η αυλή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης μετατρέπονται σε τόπους δημόσιων αναγνώσεων.

Τρίτη, 6/5/2014
19:00 Κυριάκος Γιαλένιος, Ινστιτούτο Γκαίτε, Βασ. 'Ολγας 66
20:00 Κατερίνα Καριζώνη, Σχολή Τυφλών, Βασ. Όλγας 32
Τετάρτη, 7/5/2014
19:00 Ισίδωρος Ζουργός, Αγιορείτικη Εστία, Εγνατία 109
20:00 Θωμάς Κοροβίνης, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Φράγκων 15,


Ένα ταξίδι στον κόσμο του Καβάφη

Μια παρουσίαση της εγκατάστασης για την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη. Μια διαφορετική ξενάγηση από τους Nana, τους δημιουργούς της πρωτότυπης αρχιτεκτονικής εγκατάστασης βασισμένης στην ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη που θα φιλοξενηθεί στο χώρο της Στοάς της Αγίου Μηνά που ανήκει στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων μαζί με μια παρουσίαση του ποιητή. Η εγκατάσταση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Μαΐου 2014.

Για τα εγκαίνια του αφιερώματος στον Καβάφη θα γίνει συγχρόνως ειδική προβολή στην στοά του Αγίου Μηνά αφιερωμένη στον μεγάλο ποιητή από το μουσείο φωτογραφίας. 

Τετάρτη, 7/5/2014
21:00 Στοά Αγίου Μηνά, Αγίου Μηνά 11

*Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΔΕΒΘ) 2014

- See more at: http://www.parallaximag.gr/parallax-view/vivlio-allios-2014#sthash.STuscfTa.dpuf

No comments: