Saturday, November 24, 2007

To θηλυκό πρόσωπο της ποίησης στη Θεσσαλονίκη

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ της Κατερίνας Καριζώνη
--------------------------------------------

Ο στίχος είναι έκρηξη της σκέψης θηλυκή. Ο στίχος είναι έκπληξη της σκέψης .Χωρίς φύλο.Αν η λέξη αποκτά έμφυλη ταυτότητα τούτο συμβάινει μόνο στο χώρο του κοινωνικού προσδιορισμού της χρήσης του .Η λέξη κείται στο λεξικό ουδέτερα . Η ποίηση φιλοσοφικότερη της Ιστορίας κατά Αριστοτέλη , η μια , η αδιαίρετη μητρίδα και πατρίδα του Homo Demens , του άλλου μισού του Ανθρώπου στη μυθική , τη μαγική λαλιά που αγγίζει την αλήθεια από κει που δεν φαίνεται , ακόμη μένει αγεωγράφητη. Κι αν η χειρουργική λογική μας τέμνει κατηγορηματικά το σώμα της το κάνει για να θεραπεύσει την κατανόησή μας μόνο , όχι την Πόίηση , ούτε που βοηθάει τον ποιητή να φτάσει αλλιώς στο ποιήμα. Το ποιήμα που που φτιάχνεται όχι τόσο από τα γράμματα μα από το λευκό της σελίδας , σύμφωνα με τον Claudel γεννιέται έξω απ΄ τους κανόνες της γραφής.
Ένα σονέτο είναι μνημείο της στιγμής / ενθύμιο αιωνιότητας της ψυχής/ σε μια νεκρή κι αθάνατη ώρα, έγραψε ο Rosseti. Εισφέρει άραγε αυτό στο απόθεμα πραγματικότητας της γνώσης μας ; Με τρόπο που άμεσα δε δειχνεται και έξω απο κάθε ανάλογο σκοπό, ίσως. Με τον τρόπο κάποτε που οι άναρθρες κραυγές του πόνου οριοθετούν το ειδικό βάρος της κατάστασης της ευφορίας ή διαφορετικά με τις παγίδες που στήνουν στο μυαλό τα παίγνια των αντιθέσεων φως/σκοτάδι και άλλα άνάλογα. Αν σήμερα το πρόσωπο της Ποίησης εμφανίζεται ηθελημένα θηλυκό , έξω από τις ληξιαρχικές λογικές των κατατμημένων ηλικιακών συμβάσεων και με φόντο το γοητευτικό σκηνικό της Θεσσαλονίκης είναι γιατί οφείλαμε μια σκηνοθέτηση , ένα πλαίσιο για να οδηγηθούμε στην ανάγνωση..........................

Απόσπασμα από την εισαγωγή της Μαρίας Αρχιμανδρίτου

Aνθολογούμενες ποιήτριες : Ζωή Καρέλλη, Χρυσάνθη Ζιτσαία, Ανθούλα Σταθοπούλου-Βαφοπούλου, Μαρία Κέντρου -Αγαθοπούλου, Ντάντη Σιδέρη-Σπεκ, Ζωή Σαμαρά, Μελίτα Τόκα-Καραχάλιου, Μαριέττα Καραγιάννη, Ρούλα Αλαβέρα, ΄Αντεια Φραντζή, Μυρτώ Αναγνωστοπούλου, Μαρία Καρδάτου, Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Εύα Λιάρου, Ρωξάνη Παυλέα,΄Αννυ Κουτροκόη, Κατερίνα Καριζώνη, Μαρία Αρχιμανδρίτου, Ελένη Μερκενίδου, Χαρά Χρηστάρα, Χλόη Κουτσουμπέλη, Αλεξάνδρα Ευτυχί α Λουκίδου , Μ¨αρνη Χατζηεμμανουήλ.

No comments: