Monday, January 28, 2008

Κόρμακ ΜακΚάρθυ , Ο ΔΡΟΜΟΣ, μυθιστόρημα , εκδόσεις Καστανιώτη

Το μυθιστόρημα του Κόρμακ ΜακΚάρθυ που τιμήθηκε με βραβείο Πούλιτζερ το 2007 είναι ένα απο τα καλύτερα μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια .Αναφέρεται σε μια χώρα που έχει καταστραφεί από πυρηνική καταστροφή , σ΄ έναν κόσμο νεκρό και εφιαλτικό χωρίς καμιά ελπίδα και αύριο .΄Εργο, δυστυχώς , προφητικό, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικολογικές αλλοιώσεις που προκαλεί ο άνθρωπος στο περιβάλλον αλλά και για το ζοφερό μέλλον που ενδεχομένως να έρθει πολύ πιο γρήγορα απ΄ ό,τι περιμένουμε .Ένας άντρας και ο μικρός του γιος διασχίζουν μια ερειπωμένη χώρα σέρνοντας ένα καρότσι με πράγματα που αποτελούν την μόνη τους περιουσία .Σκοπός τους να φτάσουν στην θάλασσα . Στο δρόμο τους θα συναντήσουν κι άλλους κουρελήδες σαν κι αυτούς που είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να βρουν μια σκουριασμένη κονσέρβα και λίγο νερό για να επιζήσουν, μια και τα τρόφιμα πάνω στη γη έχουν τελειώσει. Βιβλίο σκληρό , θρίλερ που σου κόβει την ανάσα αλλά στοχεύει στην καρδιά του προβλήματος. Ο Αύγουστος Κορτώ το έχει μεταφράσει με εξαιρετικό τρόπο , πρώτη φορά διαβάζω μεταφρασμένο βιβλίο που μοιάζει σα νάχει γραφτεί στα ελληνικά. Το μυθιστόρημα θυμίζει την αποκάλυψη του Ιωάννη σε σύγχρονους όρους και αποτελεί ένα βαθύτατα πολιτικό κείμενο .Μας καλεί να προβληματιστούμε για τις προοπτικές του κόσμου όπου ζούμε, να κοιτάξουμε τα προβλήματα κατάματα , πέρα απ΄τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα και τις μικροπολιτικές λογικές στις οποίες έχουμε εθιστεί . ΄Εργο ιδιαίτερα ανθρωπιστικό κρύβει την ελπίδα μέσα του και την αποκαλύπτει στο τέλος, όταν νομίζεις ότι όλα έχουν τελειώσει .

6 comments:

Τάκης Τσαντήλας said...

Είναι πραγματικά υπέροχο Κατερίνα..
Το κριτικό σου σχόλιο
για το βιβλίο είναι άψογο
και μεταφέρει στον αναγνώστη
μια περιεκτική εικόνα
για το τι πρόκειται να διαβάσει..
Την εκτίμηση μου
και την εγκάρδια καλημέρα μου..

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Kαλημέρα Τάκη,
Χαίρομαι που συμφωνείς μαζί μου.Νομίζω ότι αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσουν όλοι για να καταλάβουν τι μέλλει γενέσθαι. Καλές εμπνεύσεις και σε μας.

Anonymous said...

καλημέρα, Κατερίνα. Το βρήκα τελικά στη Νίσυρο το βιβλίο για το οποίο μιλήσαμε και τηλεφωνικώς προχθές. Το κρατώ στα χέρια μου. Καλή σου μέρα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Καλημέρα Νικόδημε και καλό διάβασμα. Είσαι τυχερός που έχεις ένα τόσο καλό βιβλίο στα χέρια σου , είδος δυσεύρετο.

Anonymous said...

Το ολοκλήρωσα σε δυο μέρες. Η μεγαλογράμματη γραφή του (για τα δεδομένα του Καστανιώτη) το έκανε πιο ευχάριστο μέσα στην τόση φρίκη που αντικρύζει κανείς από τον κόσμο του μέλλοντος. Το τέλος ό ντως αισιόδοξο στο σημείο με τις έστροφες και τον άντρα που βρήκε το παιδί. Επιτακτική ανάγκη για τον συγγραφέα. Με κούρασαν κάπως οι πρώτες 50 σελίδες, η λεπτομερής καταγραφή των πάντων, στα πλαίσια, ίσως της προσπάθειας του συγγραφέα να τον ίσει τη μο νότονη και χωρίς σκοπό ζωή μετά από την πυρηνική καταστροφή...

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Χαίρομαι που σου άρεσε το βιβλίο Νίκο .Δύσκολα θα βρούμε το επόμενο καλό βιβλίο.Καμιά φορά το γράψιμο είναι μια λύση όταν δεν βρίσκεις τίποτα καλό να διαβάσεις.