Friday, February 22, 2008

Ηλίας Κεφάλας , Χώμα , χώματα, διηγήματα, εκδόσεις Γαβριηλίδη

΄Ενα βιβλίο με διαμάντια του γραπτού λόγου , όσο κι αν προδιαθέτει για ταπεινά υλικά, ο τίτλος "χώμα , χώματα" , ίσως επίτηδες για να το ανατρέψει στην συνέχεια ο συγγραφέας .Τον Ηλία Κεφάλα τον γνωρίζουμε βέβαια από παλιά όλοι όσοι ενδιατρίβουμε στον σκληροτράχηλο ωστόσο γοητευτικό κόσμο της έντεχνης γραφής. Τον γνωρίζουμε με πολλαπλές ιδιότητες : ως ποιητή , κριτικό , δοκιμιογράφο αλλά και πεζογράφο με πλούσιο ΄συγγραφικό έργο .Σ΄αυτό το βιβλίο του όμως ο Ηλίας Κεφάλας δίνει ρεσιτάλ γραφής διασταυρώνοντας όλα τα είδη του λόγου: ποίηση , δοκίμιο , πεζογραφία , ιστορίες νουάρ, επιστημονικής φαντασίας και τρόμου. Κάτι μεταξύ Εντγαρ ΄Αλλαν Πόε και Παπαδιαμάντη -ο συνδιασμός σπάζει κόκκαλα -αλλά αυτή είναι η αίσθηση που αφήνει στον αναγνώστη η γραφή του Ηλία Κεφάλα. Πρώτη φορά διάβασα διηγήματα με κομμένη ανάσα . Η πρώτη σκέψη που έκανα ήταν ότι επιχείρησε να γράψει ιστορίες τρόμου με άφθονες δόσεις μπλακ χιούμορ , μετά το γύρισε στην ποίηση , λίγο παρακάτω μπήκε στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας , μετά πέρασε στο δοκίμιο και τέλος ξεσήκωσε τις παπαδιαμαντικές τεχνικές .Όλα αυτά μαζί όμως συνδιασμένα με το αφηγηματικό ταλέντο και το συγγραφικό ήθος του Ηλία Κεφάλα μας δίνουν 13 διηγήματα , πρότυπα γραφής του σύντομου αυτού αλλά τόσο περιεκτικού λογοτεχνικού είδους. Δεκατρία Βest. Αν ήταν cd θα είχε γίνει ανάρπαχτο .Δυστυχώς όμως Ηλία το είδος που υπηρετούμε δεν αποδίδει μεγάλους καρπούς , ειδικά το διήγημα και η δύστυχη η ποίηση με την οποία πασχίζω χρόνια κι εγώ .Είναι τόσο άψογα τα διηγήματα αυτά που ο αναγνώστης αισθάνεται αμηχανία μπροστά στο πνευματικό δυναμικό αυτού του τόπου που περνάει συχνά απαρατήρητο ενώ την ίδια στιγμή αποθεώνονται ευτελείς φωνές κι εξυπναδίστικες πένες .Τα διηγήματα του Ηλία Κεφάλα μας ξαναγυρίζουν στους παλιούς και δοκιμασμένους τρόπους γραφής των κλασσικών συγγραφέων και επαναπροσδιορίζουν τα ήθη στην σύγχρονή λογοτεχνία.

5 comments:

Anonymous said...

Μου άρεσε πολύ ο τρόπος και το πάθος που σε διέκρινε σε τούτη την κριτική σου. Είναι όντως κρίμα τέτοια κείμενα ναμένουν άγνωστα επειδή κάποιοι άλλοι φροντίζουν γι αυτό. Καλησπέρα από τη Νίσυρο...

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Καλησπέρα, Νίκο μου, δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα στη λογοτεχνία . ΄΄Η πρέπει να το δεχτείς και να συνεχίσεις να μάχεσαι με τον λόγο ή αλλοιώς ν΄ αλλάξεις ασχολία .Αλλά εγω αυτό το χατήρι δεν τους το κάνω. Σ΄αυτή τη φάση κιόλας με έχει πιάσει το μανιάτικο.Ο κόσμος να γκρεμίσει εγώ θα συνεχίσω να γράφω .

βασίλης said...

Σημαντικό φαίνεται το βιβλίο Κατερίνα και πράγματι δεν είναι καιρός για δοκιμιογράφους και ποιητές. Δεν σου κρύβω ότι με εξιτάρει η δοκιμιογραφία κι ας είναι ντεμοντέ... με την ταπεινότητα της γραφής μου φυσικά. Καλή εβδομάδα, δυνατή η παρουσίαση που εκανες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Kαλή εβδομάδα Βασίλη. Και σ΄ευχαριστώ για τα ΄καλά σου λόγια.Διαβάζω την ιστορία που γράφεις στο μπλογκ σου και στο μπλογκ της θαλασσινής ματιάς και μου αρέσει πολύ.΄΄Οσο για τα μειονεκτήματα που αναφέρεις για τον εαυτό σου , πάσχω ακριβώς από τα ίδια κι εγώ .Και δυστυχώς δεν μπορώ να τα αποβάλλω.

βασίλης said...

Eυχαριστώ πολύ Κατερινα για το πολύ όμορφο σχόλιο που κάνεις για την ιστορία μας και εκ μέρους της φίλης μου της "θαλασσινής ματιάς". Μας τιμά πολύ η εκτίμησή σου. Καλό σου βραδυ.