Saturday, March 1, 2008

Ανεμο blog ιά, η νέα παιδική ασθένεια Το διαδικτυακό «κίνημα» εισβάλλει δυναμικά κατακτώντας και την ελληνική κοινωνία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ


Η ταχεία εξέλιξη του Διαδικτύου έχει μετατρέψει εκατομμύρια ιστολόγια από όλον τον πλανήτη σε κομιστές πληροφοριών επί παντός επιστητού «Π οιοι είναι αυτοί οι bloggers; Και πόσοι είναι;Βρείτε τους!». Αυτή ήταν η αντίδραση υψηλόβαθμου στελέχους της Αστυνομίας, την επομένη της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τις καταστρεπτικές πυρκαϊές που σάρωσαν τη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από την «μπλογκόσφαιρα» και τα νέα διαδόθηκαν, ουσιαστικά, στόμα με στόμα ή μάλλον e-mail με e-mail. Εκείνο το διάστημα χύθηκε πολύ μελάνιπραγματικό και ψηφιακό- σε μια προσπάθεια ερμηνείας του καινοφανούς φαινομένου. Πολλοί στον «offline» κόσμο μίλησαν για νέο κίνημα, με αξιοσημείωτη δυναμική, στα ιστολόγια όμως επιβεβαιωνόταν το αυτονόητο: ότι δηλαδή στο Διαδίκτυο ο καθένας είναι μόνος του και εκπροσωπεί τον εαυτό του. Εκτοτε, όπως απέδειξε και η πρόσφατη επικαιρότητα, οπότε ανακατεύτηκαν τα blogs με κάποιους υπόπτων προθέσεων «bloggers», με ανώνυμους ηλεκτρονικούς κονδυλοφόρους και διαδικτυακούς εκβιαστές, μάλλον χύθηκε πολύ νερό στο αυλάκι του ελληνικού Ιnternet. Και η ελληνική κοινωνία άρχισε να γνωρίζει το νέο διαδικτυακό κίνημα (οι περισσότεροι bloggers, υπέρμαχοι της ατομικότητας, αμφισβητούν τον όρο «κίνημα») ανάποδα· από τις παιδικές του ασθένειες. Πάθαμε... ανεμοblogιά όπως έγραψε προχθές ένας blogger στο ιστολόγιό του.

Ο όρος «blog» προέρχεται από το «web blog» που αποδίδεται ως διαδικτυακό ημερολόγιο. Σε απλά ελληνικά, μιλάμε για προσωπικές ιστοσελίδες, στις οποίες οι δημοσιεύσεις των συγγραφέων τους παρουσιάζονται σε αντίστροφη χρονολογική σειρά. Μπορεί να περιέχουν σχόλια, ειδήσεις, φωτογραφίες, μουσική ή βίντεο ή και όλα μαζί. Η θεματολογία τους μπορεί να αντληθεί από το σύνολο της πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής, αθλητικής και προσωπικής ζωής. Υπάρχουν blogs με ξεκάθαρο χαρακτήρα, καταπιάνονται δηλαδή με κάποιον συγκεκριμένο τομέα, υπάρχουν άλλα (ελάχιστα στη χώρα μας) που είναι ειδησεογραφικά, τα περισσότερα είναι προσωπικού χαρακτήρα, ενώ κάποια μπορεί να είναι πιο συνδυαστικά.

Το1994, ένας νεαρός φοιτητής του κολεγίου Swarthmore ο Τζάστιν Χολ άρχισε να γράφει στο blog του και θεωρείται μάλλον ως ένας εκ των παλαιοτέρων, όπως άλλωστε και ο Τζέρι Πουρνέλ. Μόλις όμως το 1997 ο Τζον Μπάργκερ χρησιμοποίησε τον όρο «web log», που μετονομάστηκε σε blog από τον Πίτερ Μέρχολζ 1999. Την ίδια χρονιά οι Ιβαν Γουίλιαμς και Μεγκ Χούριχαν εγκαινίασαν την πλατφόρμα blogger, η οποία εξαγοράστηκε από την Google το 2003 και αποτελεί τη βάση του δημοφιλέστατου blogspot.com, στο οποίο ο οποιοσδήποτε μπορεί κατέχει χώρο και διαδικτυακή διεύθυνση δωρεάν προκειμένου να δημιουργήσει το ιστολόγιό του. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από το 70% των ελληνικών blogs στηρίζεται σε αυτή την πλατφόρμα.

Τόσο η τεχνολογική εξέλιξη όσο και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων του Διαδικτύου προκάλεσαν ιλιγγιώδη μεγέθυνση της λεγόμενης μπλογκόσφαιρας. Πολλοί ιστολόγοι έγιναν τόσο δημοφιλείς που προσελήφθησαν σε παραδοσιακά ΜΜΕ, ενώ πολλές εφημερίδες ή περιοδικά ενέταξαν μόνιμες στήλες για τα blogs. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο πόλεμος στο Ιράκ έδωσε νέα δυναμική στο blogging, καθώς έκαναν την εμφάνισή τους ιστολόγια τόσο από τους κατεχόμενους Ιρακινούς όσο και από τους ίδιους τους αμερικανούς στρατιώτες που απέδιδαν την πραγματική μαρτυρία στη φρίκη του πολέμου- κάτι αντίστοιχο με την έκρηξη της συγγραφής απομνημονευμάτων που γνώρισε η Ευρώπη μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε κρίσιμες στιγμές τις επικαιρότητας έχει παρατηρηθεί ότι ενεργοποιούνται τα δημοσιογραφικά αντανακλαστικά των ιστολόγων και συνήθως σε τέτοιες χρονικές συγκυρίες είναι που η μπλογκόσφαιρα κερδίζει σε αξιοπιστία. Σήμερα στον πλανήτη τα blogs ίσως να προσεγγίζουν τα 200 εκατομμύρια, ενώ κάθε μέρα προστίθενται 80.000. Στην Ελλάδα τα ιστολόγια είναι πολλές χιλιάδες, αν και λιγότερα από τα μισά ανανεώνονται μία φορά τον μήνα.

Στη χώρα μας τα blogs έχουν αποκτήσει σημαντική δυναμική τα τελευταία χρόνια, γεγονός που ερμηνεύεται και από τη σταδιακή εξάπλωση της ευρυζωνικότητας. Σχεδόν επτά στα δέκα ιστολόγια γράφονται από υψηλής μόρφωσης άνδρες κάτω των 30 ετών, κοινωνική ομάδα που ταυτίζεται ούτως ή άλλως με το προφίλ του μέσου έλληνα χρήστη του Διαδικτύου.

Οι θεωρητικοί της επικοινωνίας όταν εξετάζουν το φαινόμενο κάνουν λόγο για επανάσταση στη νομή και διαχείριση της πληροφορίας. Μάλιστα μιλούν για «μετάβαση της κοινωνίας από την τηλεοπτική στην ηλεκτρονική δημοκρατία» , διαδικασία που διευρύνεται όσο αίρεται το ψηφιακό χάσμα. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν πρόσβαση στην πληροφορία, ενώ δημιουργείται και νέο εφαλτήριο για τον έλεγχο της εξουσίας, που έρχεται να συμπληρώσει την κοινοβουλευτική δράση και τη δραστηριότητα των παραδοσιακών ΜΜΕ.

Αυτό που επισημαίνεται από τους ειδικούς είναι ότι το Διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει νέα ταυτότητα για το άτομο, η οποία όμως μπορεί να συνεπάγεται «έλλειψη δέσμευσης και μειωμένη αντίληψη ευθύνης». Γενικά το Ιnternet έχει χαρακτηριστεί ως «ο χώρος όπου αποθεώνoνται η ατομική επιλογή και η εξατομίκευση», ιδιότητα αντιφατική σε σύγκριση με τη μαζικότητα του νέου μέσου.

Πρόσφατα η πολυφωνία του Διαδικτύου φάνηκε όταν τη στιγμή που χιλιάδες Ελληνες έψαχναν στο Διαδίκτυο το επίμαχο DVD- για το οποίο τόσο πολλά έχουν ειπωθεί-, πρωτοβουλία ιστολόγων, με επικεφαλής το blog elawyer.blogspot.com, εξέδωσε οργισμένο μανιφέστο με τίτλο «Δεν θέλω να δω το DVD », μέσω του οποίου τασσόταν υπέρ της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ της 1.3.2008

14 comments:

Madame de la Luna said...

Μια καλησπέρα σας αφήνω, ως την άλλη φορά...

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Kαλησπέρα madame de la lune. Και καλωσόρισες στο μπλογκ μου .Να τα λέμε.

βασίλης said...

Ενημρωτικό το ποστ σου. Έχει ενδιαφέορον μια άποψη για μας κυρίως που εκφραζόμαστε δημόσια μέσα από τα blogs. Έχω μια αίσθηση ότι η αρνητική διαφήμιση που έγινε τελευταία θα λειτουργήσει τελικά θετικά. Καλό μήνα ανοιξιάτικο Κατερίνα μου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Kαλό μήνα Βασίλη μου .Κι ο δημοσιογραφος απ΄το Βήμα που γραψε το άρθρο είναι ο γιος μου .

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Όσο για τα μπλογκς νομίζω ότι έχει γίνει μια αθόρυβη και αφανής επανάσταση στην επικοινωνία των ανθρώπων και είναι ίσως απ΄τα πιο ανθρωπιστικά επιτεύγματα της τεχνολογίας στην οποία άρχισα να πιστεύω περιέργως τελευταία. Αν βέβαια τα μπλογκς δεν τεθούν υπό τον έλεγχο της εξουσίας και μετατραπούν σε μέσα παρακολούθησης των πολιτών .

Λακων said...

Πολύ ενδιαφέρον πόστ.
Δεν έχω ψευδαισθήσεις οτι τα ιστολόγια είναι ένας νέος διαφωτισμός.
Όπως και να έχει όμως βελτιωνόμαστε αφού μετά απο χρόνια ξαναγράφουμε και αναγκαζόμαστε να οργανώσουμε τις σκέψεις μας.
Εκτός αυτού έρχονται σε επαφή άτομα με κοινά ενδιαφέροντα που υπο διαφορετικές προυποθέσεις μάλλον δεν θα συνέβαινε ποτέ.
Σίγουρα πάντως συντελείται μια μικρή επανάσταση που τη βλέπω θετικά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Kι εγώ νομίζω ότι με τα μπλογς ξεφεύγουμε από την τηλεοπτική εικόνα και ξαναγυρίζουμε στα κείμενα που είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να μας συμβεί .Σπάζουμε την παντοδυναμία των ΜΜΕ κι αυτό μια μέρα θα τους τσούξει και νομίζω ότι το έχουν ήδη καταλάβει .Παρέχεται γνώση και πληροφορία δωρεάν .Και βέβαια επικοινωνία .Κι ακόμα δεν ξέρουμε τι άλλο θα προκύψει στο μέλλον .Πάντως αυτό που λένε ότι στα μπλογκς γράφονται σκουπίδια εγώ δεν το δέχομαι . Με τον καιρό διαπιστώνω ότι το επίπεδο της μόρφωσης των χρηστών είναι υψηλό . Κι επειδή εχω κόλλημα με την λογοτεχνία και τόσο καιρό άκουγα ότι η νεολαία δεν ενδιαφέρεται και ο κόσμος δεν διαβάζει , διαπίστωσα ακριβώς το αντίθετο .Ότι οι νεότεροι και ενδιαφέρονται και διαβάζουν και το κυριώτερο έχουν ευαισθησίες .

Φαίδρα Φις said...

Κατερίνα γεια σας,
πέρασα έτσι για την καλησπέρα και βρέθηκα να διαβάζω ένα πολύ όμορφο άρθρο.
θα ακουστεί κοινότοπο αλλά συμφωνώ απολύτως με όσα γράφετε στο τελευταίο σας σχόλιο και αυτό σημαίνει πως κι εσείς είστε Ανθρωπος και λογοτέχνιδα με ευαισθησίες και ανθρωπιά.

σας φιλώ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Eυχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια Φαίδρα φις , αν και νομίζω ότι θα πρέπει να μιλάμε στον ενικό. Έχουμε πολλές κοινές ευαισθησίες και ΄στην πρώτη ευκαιρία ελπίζω να τα πούμε κι από κοντά . Εγώ έχω έναν γιο που ζει στην Αθήνα και δουλεύει στο Βημα γι΄ αυτό και πηγαινοέρχομαι πολύ συχνά στην Αθήνα.

Φαίδρα Φις said...

Κατερίνα,συμφωνώ για τον ενικό,αλίμονο αν κλείναμε την ουσία σε σχήματα και τύπους...
Περιμένω να τα πούμε και από κοντά,όταν κατεβείς στην Αθήνα.

σε φιλώ

faraona said...

Nα το χαιρεσαι το παλικαρι σου Κατερινα μου.Γραφει πολυ ωραια και για το συγκεκριμενο αρθρο συμφωνω!
Οπως και με τις δικες σου αποψεις που αναφερεις στην απαντηση σου στον''βασιλη''.
Με την Φαιδρα και με σενα λοιπον θαμαι κι εγω στην Αθηνα καποια στιγμη και θα τα πουμε οι τρεις μας πινοντας μυρωδατα τσαγια και καφεδες!Εκτος κι αν δεν με θελετε!Ε?


Φιλιαααα!!!!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Τρελλάθηκες που δεν σε θέλουμε .Εμείς κάνουμε πως και πως και για σένα και για τα ωραία κοσμήματα που φτιάχνεις. Γυναίκες είμαστε τι να κάνουμε .΄Εχουμε τις αδυναμίες μας . Όταν είναι να πάω στην Αθήνα θα σφυρίξω.Όσο για το παληκάρι μου είναι τρομερό παιδί .Μεγάλη πένα και πολ΄πύ δυνατός δημοσιογράφος .Το ύφος του μοιάζει πάρα πολύ με του Πετεφρή .και μάλιστα επειδή τον παρακολουθεί απ΄το μπλογκ του μια μέρα μου είπε .Πως γράφει αυτός ο Θεοδωρίδης σα να είναι μπαμπάς μου .Δες σε παρακαλώ στο μπλοκ του .Είναι λάτρης του Βυζαντίου και βυζαντινολογεί μεταφορικά και στην κυριολεξία .Το μπλοκ του είναι στη δική μου δεξιά μπάρα ως hijo η hekimoglou.blogspot.com

ΩΣΗΕ said...

Κατερίνα μου καλησπέρα, ευχαριστούμε για το ενημερωτρικό ποστ. Τα μπλογκς έφτασαν και θορύβησαν τ' αφτιά των ταγών της νέας τάξης πραγμάτων. Αυτό και μόνο προσδίδει ή μάλλον προδίδει τη δυναμική τους...


Χαιρετώ από την ανατολικότερη ελληνική υδατοπερικυκλωμένη γαία

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Πολύ μου άρεσε το υδατοπερικυκλωμένη είσαι όμως και στιχοπερικυκλωμένος και φυσικά στοιχειοπερικυκλωμένος ή απλά στοιχειωμένος όπως όλοι οι ποιητές .Οι ποιητές πάντα νικούν γιατί είναι και οι ίδιοι στοιχειά. Πολλά φιλιάκια από την πολυπόθητη Θεσσαλονίκη που όλοι την διεκδικούν. Τώρα έχουμε και τους σκοπιανούς στο κεφάλι μας.