Η Μήλος υπήρξε περίφημο άντρο πειρατών και κουρσάρων . Περιβόητος κουρσάρος της εποχής ήταν ο Στάθης -Ρωμανός Μανέτας . Ο Μανέτας έδρασε μεταξύ των ετών 1678-1684 με έδρα τη Μήλο. Μεταξύ των άλλων απέκτησε και τον τίτλο του Κολονέλου γιατί βοήθησε τους Ενετούς στην αρπαγή της Χίου . Ο κουρσάρος έστηνε συνήθως τα καρτέρια του στα περάσματα ανάμεσα στην Ικαρία και στη Σάμο.Δυο νησάκια στους Φούρνους φέρουν το όνομά του . Περίφημα είναι τα ρεσάλτα του στα πλοία κάθε εθνικότητας και σημαίας και τεράστια ήταν η περιουσία που είχε συσσωρεύσει από τις πειρατικές επιδρομές του . Είχε εφτά γαλιότες δικές του , οπλισμένες με πυροβόλα και μεγάλο αριθμό πληρώματος.
Ο Μανέτας παντρέυτηκε την Μαριόγκα ,μια όμορφη γυναίκα από τη Μήλο που όμως ήταν ορφανή από γονείς .΄Ετσι ο κουρσάρος όταν έφευγε για τις θαλάσσιες επιχειρήσεις του , αναγκαζόταν να την αφήνει μόνη της στο νησί , απροστάτευτη γιατί η Μήλος τότε γινόταν συχνά στόχος πειρατικών επιθέσεων. Κάποτε λοιπον , αποφάσισε να την εμπιστευτεί στα χέρια ενός επίσκοπου που έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στη Μήλο.Ο ιερέας όμως την ερωτεύτηκε κι άρχισε να την παρενοχλεί . Η Μαριόγκα βέβαια ούτε διανοήθηκε να ενδώσει στις προτάσεις και τις προκλήσεις του, τις οποίες απέκρουε συνεχώς .
Εξοργισμένος τότε εκείνος έγραψε ένα γράμμα στον Μανέτα συκοφαντώντας την γυναίκα του ότι δήθεν τον απατά μ΄έναν φράγκο καπετάνιο. Ο Μανέτας που βρισκόταν εκείνη την εποχή στη Σάμο σε πειρατικές επιδρομές , έστειλε αμέσως τον τενέντε του να πάει στη Μήλο να πάρει τη Μαριόγκα και να την πνίξει στη θάλασσα .
Ο τενέντε όταν αντίκρυσε την νεαρή καλλονή , γοητεύτηκε τόσο πολύ από την ομορφιά της και τους τρόπους της που δεν τόλμησε να της κάνει κακό .Την πήρε όμως μαζί του και την πήγε στο πλοίο του αρχιπειρατή και την παρέδωσε στα χέρια του . Εκείνος παρά τις εξηγήσεις που του έδωσε η γυναίκα του , τις παρακλήσεις , τα δάκρυα και τους όρκους αιώνιας πίστης , δεν την πίστεψε .΄Εβαλε λοιπόν τον μάγειρά του να τη δηλητηριάσει κρυφά. Από ένα θαύμα η Μαριόγκα σώθηκε και επέζησε. Τότε ο Μανέτας διέταξε τους άντρες του να την κατεβάσουν σε μια έρημη ακτή της Ικαρίας και να την σκοτώσουν εκεί. Με βαριά καρδιά οι πειρατές κατέβασαν την Μαριόγκα σε μια παραλία και την εκτέλεσαν .
Ο Μανέτας επέστρεψε μετά από λίγο καιρό στη Μήλο και τότε έμαθε όλη την αλήθεια για την γυναίκα του από τους υπηρέτες του σπιτιού . Συντριμμένος ο κουρσάρος και πνιγμένος απ΄ τις ενοχές ανοίχτηκε με μια βάρκα στα ανοιχτά της Μήλου , κι εκεί μόνος του στη μέση του έρημου πελάγους έβγαλε ένα στιλέτο και το κάρφωσε στην καρδιά του .
Η ιστορία του έγινε θρύλος και δημοτικό τραγούδι που τραγουδιέται σε πολλές παραλλαγές σ΄όλα τα νησιά του Αιγαίου .
6 comments:
Τι ομορφη ιστορια,σαν παραμυθι.Θα μπορουσε να γινει και ταινια!Το φανταζεσαι?Με ενα φοβερο σκηνοθετη ομως ,εκει στο τοπιο της Μανης που σε μαγευει.
φιλια Κατερινα
κ
α
λ
ημερα
Καλημέρα Φαραόνα μου , να εγώ ή με τη Μάνη θα ασχολούμαι ή με αλαφροϊσκιωτα πράγματα. ΆΛλη προκοπή δεν κάνω.
Kαι νεράιδες και πειρατές και αλαιφρωίσκιοτα πράγματα , όλα ωραία είναι.Εχουν την τάση να μαγεύουν και να μας ταξιδεύουν στα δικά τους τα λημέρια!
Καλή εβδομάδα!
Κατερίνα μου καλώς μας ήρθες .Εξαιρετική η ιστορία σου .
Φιλια πολλά και την αγάπη μου
Kαλή εβδομάδα Θαλασσινή μου .Οι πειρατές πάνε μαζί με τις νεράϊδες και στη Μάνη υπάρχουν και τα δυο .Για μερικούς σαν κι εμένα υπάρχουν ακόμα.
Γειά σου Κλειώ μου , είμαι πάλι πίσω .Έχω να ετοιμαστώ για τέσσερεις παρουσιάσεις βιβλίων κι ένα ταξίδι στην Κορσική.Σήμερα παρουσιάζουμε την ανθολογία στο Κιλκίς.Μακάρι να μπορούσες να έρθεις.
Post a Comment