Friday, October 10, 2008

ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΕΝΔΟΣΚΕΛΗΔΟΝ


Εξαιρετική ιδέα να δημιουργηθεί μια ανθολογία με ποιητικά και πεζογραφικά κείμενα για τη μοτοσυκλέτα . Την ανθολόγιση και επιμέλεια έκανε ο Σπύρος Λαζαρίδης , διακεκριμένος ποιητής της Θεσσαλονίκης και καλός φίλος , για τον οποίο είχα γράψει κάποτε ένα κριτικό σημείωμα : 'Γλυκές σφαιρούλες απ΄ το κορμί σου'', αν θυμάμαι καλά τον τίτλο την ποιητικής του συλλογής .Εντυπωσιακή η δουλειά των εκδόσεων Ζήτρος με σκληρό εξώφυλλο όπως τα παλιά καλά βιβλία. Τα ποιήματα και τα κείμενα απολαυστικά , διαλεγμένα με φροντίδα και μετά από έρευνα πολλών χρόνων έχουν ως κοινό τους μοτίβο τη μοτοσυκλέτα . Το βιβλίο αριθμεί 550 σελίδες και περιλαμβάνει εκτός από τα λογοτεχνκά κείμενα , ένα επίμετρο του ανθολόγου και κάποια εργα του ζωγράφου Λάκη Μουρατίδη με θέμα την μοτοσυκλέτα. Προλογίζει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος. Το βιβλίο περιέχει κείμενα ποιητών και πεζογράφων όπως , του Γιάννη Ρίτσου, Αντώνη Φωστιέρη, Γιώργου Χρονά , Σπύρου Λαζαρίδη , Γιάννη Καρατζόγλου , Ντίνου Χριστιανόπουλου , Γιάννη Βαρβέρη κ.α. Συγχαρητήρια Σπύρο, ή tsalimi στο διαδίκτυο , από το οποίο σε διαβάζουμε συχνά . Εξαιρετική δουλειά , εξαιρετικό και το συνολικό αποτέλεσμα. Αν και δεν μπόρεσα να παραβρεθώ στην παρουσίαση , φρόντισα να προμηθευτώ το βιβλίο και βέβαια το απόλαυσα αφάνταστα .

11 comments:

tsalimi said...

Πάντως, i wish you were (t)here!
Ευχαριστώ πολύ!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Hμουν έτοιμη να ΄ρθω αλλά προέκυψε πρόβλημα υγείας με τους γονείς μου.Πάντως το βιβλίο σκίζει.Δεν περίμενα τόσο καλή έκδοση .Ο Ζήτρος έκανε καταπληκτική δουλειά αλλά κι εσύ .Όταν μου είχες πρωτοπει για την ανθολογία νόμιζα ότι θα ήταν κάτι πιο απλό . Δεν περίμενα τόσο λούσο.KΑΛΟΤΆΞΙΔΟ.

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ said...

καλημέρα Κατερίνα !!!!!!!!!!!
όλα καλά;;

σε αποθύμησα ..να ξέρεις..

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Πού ήσουν ; Γιατί χάθηκες; Πάνω που διάβαζα για την άλωση του Χάνδακα , χάθηκες φίλε μου Κρητικέ.Κι΄εγώ σε είχα αποθυμήσει.

γιωργος said...

γεια χαρα..πραγματικα εξαιρετικο βιβλιο πρεπει ναναι και θα φροντισω να το προμηθευτω.τωρα τελευταια τοχω ριξει στις συλλογες οποτε μου ταιριαζει γαντι..νασαι καλα που μας πληροφορησες

καλο απογευμα

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Γειά σου Γιώργο Κάππα. Πράγματι είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ανθολογία γιατί έχει και ποιήματα και πεζά .Και η έκδοση πολύ επιμελημένη. Καλό απόγευμα και σε σένα.

Νικόλας Παπανικολόπουλος said...

Καλημέρα!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Καλημέρα ανεμοσκορπίσματα.΄Ανεμος και σκόρπια φύλλα και χρόνια που σκορπίζουν πίσω μας .Καιρό είχα να σ΄ ακούσω .Καλό φθινόπωρο!

Vicky Papaprodromou said...

Γεια σου, Κατερίνα.

Έκανε, πράγματι, εξαιρετική δουλειά ο Σπύρος και αξίζει τα συγχαρητήρια όλων μας!

Με άφησες να εκπροσωπήσω μόνη μου το «θηλυκό πρόσωπο της ανθολόγησης ποιημάτων στη Θεσσαλονίκη», αλλά προσπάθησα να σε βγάλω ασπροπρόσωπη.

Φιλιά πολλά, Κατερινάκι μου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Γειά σου Βίκυ , Τι γίνεται;Φέτος δεν βλέπω μεγάλη κίνηση .Φαίνεται μας χτύπησε κι εμάς τους ποιητές η οικονομική κρίση.Πάντως η ανθολογία ήταν ένα καλό πρελούδιο για το λογοτεχνικό χειμώνα που δεν τον βλέπω πολύ συναρπαστικό. Φιλάκια.

Vicky Papaprodromou said...

Αχ, πανάθεμά με. Ξέχασα να ενεργοποιήσω τις ειδοποιήσεις μου και δεν είδα έγκαιρα την απάντησή σου.

Ναι, μια άλφα κρίση τη βλέπω κι εγώ. Αλλά, να σου πω, Κατερινούλι μου... μπορούμε να οργανώσουμε πριβέ συναντήσεις που σίγουρα θα έχουν ενδιαφέρον τουλάχιστον για εμάς, ε;

Φιλιά.

Βίκυ