Thursday, January 15, 2009

Περί πλοίων και εξερευνητών




Mοντέλο του πλοιου του Zheng He σε σχέση με του Κολόμβου.Ο Κινέζος εξερευνητής προηγήθηκε κατά 70 χρόνια απ΄τον Κολόμβο στην εξερεύνηση του κόσμου.

10 comments:

U.t.b.f said...

Φοβερό πλοίο,απο ποια έκθεση είναι;
Λέγεται ότι οι Βικινγκς ανακάλυψαν πρώτη την Αμερική απ'ολους τους άλλους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Είναι από ένα μουσείο στο Πεκίνο. Μου την έστειλε χθες ένας φίλος με το εξής σχόλιο.Ο Κινέζος εξερευνητής Zheng He ξεκίνησε 70 χρόνια πριν τον Κολόμβο να εξερευνεί τον κόσμο με 62 treasure ships κουβαλώντας μετάξι , ποτά και θησαυρούς .Τα treasure ships έφταναν τα 190 μέτρα σε μήκος.Το ενδιαφέρον είναι ότι οι κινέζοι δεν προσπάθησαν να κατακτήσουν όπως οι ευρωπαίοι τους λαούς που συναντούσαν αλλά τους πήγαιναν δώρα και άνοιγαν τον δρόμο για το εμπόριο.Αν ο αυτοκράτορας της Κίνας δεν ακολουθούσε τις ιδέες του Κομφούκιου που ήθελε την Κίνα κλεισμένη στον εαυτό της θα γινόταν η υπερδύναμη εκείνων των χρόνων αντί για την Ευρώπη.
Κι εγώ άκουσα ότι οι Βίκινγκς ανακάλυψαν πρώτοι την Αμερική κι όταν ήμουν στο Μεξικό έμαθα οι Αζτέκοι μιλούσαν για έναν ξανθό Θεό που ήρθε από τη θάλασσα και τους έφερε την τέχνη , τη γεωργία και τα γράμματα.Προφανώς ο ξανθός αυτό θεός ήταν απ΄τους Βίκινγς.

μελονικος said...

Ο ξάδερφος μου ο καπετάν Βαγγέλης (παλιός καπετάνιος και από ναυτική οικογένεια με παράδοση πολλών γενεών) που το ψάχνει , λέει πως τα -τσουάν-πλοία των Κινέζων ήταν θαύματα ναυπηγικής και πως το σύστημα των πανιών τους το εφαρμόζουν σήμερα τα κότερα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Είμαι σίγουρη γι΄ αυτό γιατί οι Κινέζοι ήταν δεινοί θαλασσοπόροι και μεγάλοι έμποροι. Απ΄ό,τι θυμάμαι από μια ξενάγηση στη Σιγκαπούρη οι Κινέζοι έρχονται πρώτοι απ΄ όλους στο εμπόριο , ακολουθούν οι εβραίοι, οι άραβες και τέταρτοι έρχονται οι έλληνες.

Λακων said...

Ωραία η ανάρτηση αλλά πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σχόλια-πληροφορίες και των τριών σας.
Για αυτό δεν συμπάθησα τελικά τις ανατολίτικες φιλοσοφίες.
Αναφέρομαι στο " ιδέες του Κομφούκιου που ήθελε την Κίνα κλεισμένη στον εαυτό της ".

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Συμφωνώ Λάκων, τελικά όλες οι ανατολίτικες ιδεολογίες έχουν ένα στοιχείο αποκρυφισμού αντίθετα με το ανοιχτό και ανθρωποκεντρικό πνεύμα της Μεσογείου και κυρίως της Ελλάδας.Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι συμφωνώ και με τους Ισπανούς Κονκεσταδόρες.

Aristodimos said...

Το Santa Maria με το οποιο το 1492 ο Κολομβος πηγε στην Αμερικη ητανε περι τα 26 μετρα , ενω το Treasure ship εφτανε αισιως τα 121 μετρα μηκος και 55μ πλατος με πληρωμα περιπου 1000 ανδρες.

Ο Zheng He εκανε 7 ταξιδια απο το 1405 μεχρι το 1433 σε πανω απο 30 χωρες στον Νοτιο Ειρηνικο , τον Ινδικο, τον Περσικο Κολπο μεχρι και την Ανατολικη Αφρικη.

Οι κινεζοι ηταν μια μεγαλη ναυτικη δυναμη με καταπληκτικες γνωσεις της ναυπηγικης.

Υπαρχει και μια θεωρια οτι το 1421 οι Κινεζοι ηταν αυτοι που ανακαλυψαν την Αμερικη.

Πολυ αξιολογη η αναρτηση σου Κατερινα.

Αρης

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Τι ωραίες πληροφορίες , ΄Αρη. Ξέρουμε ελάχιστα πράγματα για την Ιστορία κι αυτά φτάνουν σε μας παραποιημένα.Τελικά την ιστορία τη γράφει ο νικητής και την γράφει όπως θέλει.Κι ο νικητής δεν είναι πάντα ο πιο δυνατός , αλλά μάλλον ο πιο βάρβαρος. Και σ΄ αυτόν τον τομέα οι Ισπανοί και οι Άγγλοι κατέχουν την πρωτιά.Όπου πήγαν έσπειραν την καταστροφή και τον θάνατο. Ήταν πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας είπες, ΄Αρη .Συγχαρητήρια.

βασίλης said...

Και να σκεφτείς ότι ο Κολόμβος ήθελε να "ανακαλύψει" την Ινδία πηγαίνοτας στην Αμερική... Η ιστορία τελικά διδάσκει πάρα πολλά. Καλημέρα Κατερίνα!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Καλημέρα Βασίλη, Τι γίνεσαι; Καιρό έχω να σ΄ ακούσω.