Ο Χριστόφορος Κολόμβος φαίνεται πως είχε επισκεφτεί τη Χίο το 1474 ή 1475 και πως ήταν καλά κατατοπισμένος για την παραγωγή της Μαστίχας.Στη Χίο έφτασε με το πλοίο Ρωξάνα που ήταν εξοπλισμένο με 18 βομβάρδες και έξη καταπέλτες κι εκπροσωπούσε μια από τις μεγαλύτερες εμποροναυτικές επιχειρήσεις της Γένοβας. Την επίσκεψή του στη Χίο ο Κολόμβος την σημειώνει στο ημρολόγιο του χωρίς ημερομηνία.Στις 12 Νοεμβρίου του 1492 κατά την άφιξή του στην Κούβα γράφει 'Βρήκα ένα σχίνο που μου θύμισε τα μαστιχόδεντρα της Χίου .Ο ΄θάμνος είναι μεγαλύτερος από εκείνον που είδα στη Χίο" Che yo e visto en la isla Scio en el archipelago....".΄Ενα μήνα αργότερα 11 Δεκεμβρίου του 1492 στην επιστολή του προς τον Sanches πληροφορεί τους βασιλείς της Πορτογαλίας ότι η μαστίχα που βρήκε στην Κούβα ευδοκιμεί μόνο στη Χίο. Επίσης ότι η συγκομιδή γίνεται το Μάιο και ότι το ΄ετήσιο εισόδημα φτάνει τα 50000 δουκάτα.Όσα σημειώνει για την συγκομιδή της μαστίχας στο ημερολόγιό του επιτρέπουν τη βάσιμη υπόθεση ότι παρέμεινε αρκετό καιρό στο νησί. Υπάρχει πάντως ένα στοιχείο που ενισχύει την άποψη ότι το ταξίδι του Κολόμβου έγινε το 1475 .Ανάμεσα στα δυο γενοβέζικα καράβια που μετέφεραν επικουρίες στη Χίο ήταν και οι καραβέλλες του Τζιοβάνι ντι Νέγκρο και του Νικόλα Σπινόλα.Ο αδελφός του Νέγκρο και γιος του Σπινόλα αναφέρονται στη διαθήκη του Χριστόφορου Κολόβου .Μια ένδειξη ότι οι δυο καπετάνιοι ήταν φίλοι και συνταξιδιώτες του κατά την επίσκεψη στη Χίο.
Από το βιβλίο του Κυριάκου Σιμόπουλου Ξένοι ταξίδιώτες στην Ελλάδα εκδόσεις πιρόγα.
8 comments:
Καλημέρα καπετάνισσα,πολύ ενδιαφέρων στοιχεία.Γνωρίζεις ότι λέγεται ότι ο Κολόμβος ήταν έλληνας και μάλιστα αριστοκρατικής καταγώγης.Λέγεται ότι ήταν γίος ή ανιψιός του Colon Le Jeune.O Κολόν αυτός ήταν ναύαρχος και κουρσάρος στην υπηρεσία του βασιλία Λουδοβίκου ΙΑ(1461-1483).Το ονομά του ήταν Γεώργιος Δισύπατος Παλαιολόγος ή Γεώργιος ο Ελλήνας.Ο ίδιος ο Κολόμβος γράφει ότι θαλασσοπορεί και συμπολεμεί μαζί του για 20 χρόνια ώς κουρσαρος.Επίσης γράφει "Δεν ήμουν ο πρώτος ναυαρχος στην οικογενεία μου.Ο Κολόν ο νεώτερος ανήκει στην οικογενεία μου και σ'αυτόν χρώστώ το ονομά μου" Άρα ήταν μάλλον έλληνας ο διάσημος Κολόμβος.
Συγκλονιστικό , πειρατή Τζέικ.Δεν το ήξερα. Ούτε γνώριζα αυτά τα στοιχεία που μου αναφέρεις. Η ελληνική φυλή είναι θρυλική.Οι νεοέλληνες όμως μου χαλάνε την εικόνα.
Πάντως χαίρομαι που έχω έναν τόσο μορφωμένο πειρατή στο πλήρωμά μου.
Και εγώ χαίρομαι που έχει το πλοίο μας εσένα στο τιμόνι, καπετάνισσα.
Αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στο βιβλίο Χριστόφορος Κολόμβος Ένα Ελληνικό Πρόβλημα απο τίς εκδόσεις Αίολος. Επίσης ένα καλό βιβλίο που ανακάλυψα είναι το Αγνάντια στο Βενέτικο του Σωκράτη Κουγέα απο τις εκδόσεις Ποταμός.Έχει φοβερά πράγματα για την Μάνη και τις Κιτριές.Αξίζει να το δείς.
To έχω πάρει αυτό το βιβλίο πειρατή Τζέικ και σκόπευα να σου το συστήσω αλλά με πρόλαβες.Τώρα έχω όμως κάτι τόμους στο σεντούκι μου που δεν τους ξέρει κανείς .Είναι όλος ο θησαυρός του Αιγαίου.Θα σου τους αποκαλυψω σύντομα.
Eγώ πήρα σήμερα ένα βιβλίο και το άρχισα ΄.Βέβαια είναι λίγο παλιό Ο ναυτικός χάρτης του Αρτούρο Πέρεθ Ρεβέρτε. Καλό φαίνεται .
Εντελώς τυχαία έπεσα στο σάιτ, πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Τα περί Έλληνα Κολόμβου είναι urban legend πάντως (όπως και τα περί Μανιάτη από το Cargèse Ναπολέοντα).
Aγαπητέ @Ανώνυμε "ποτέ μη λες ποτέ". Αφήνω το σχόλιο εδώ με σκοπό να το ερευνήσετε περισσότερο..
Περι Ναπολέοντας...
"Δύο μ’ έφερε μοχθούσα Γίγαντας της γης η σφαίρα,
και των δύο οι αιώνες σε κηρύττουσι μητέρα.
Στρατηλάτης των Ελλήνων εκδικών τον Μαραθώνα,
ο Αλέξανδρος εισήλθε νικητής εις Βαβυλώνα.
Διετήρει αίματός σου εις τας φλέβας του ρανίδα
ο Κορσικανός, ο έχων τον Ταΰγετον πατρίδα
και εις μίαν μόνην ώραν
την γην παίξας, την γην χάσας εις του Βατερλώ την χώραν".
ΣΟΥΤΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, 17 Παραθέματα
Ο περιπλανώμενος, Α΄, 9-16. 1839.
Ποιηταί του ΙΘ΄ αιώνα. Βασική Βιβλιοθήκη, 12
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Όλα δείχνουν να είναι ιστορική πραγματικότητα και όχι "μύθος". Οι πηγές δείχνουν ο Ναπολέων να ήταν απόγονος της αυτοκρατορικής δυναστείας των Κομνηνών της Τραπεζούντος. Και που όταν αυτή αλώθηκε απο τον Μεχμετη περί το 1470, οι μόνοι απόγονοι του Δαυϊδ Κομνηνού του τελευταίου αυτοκράτορα, που διασώθηκαν ήταν ο ένας γιός του που διέφυγε τότε στη Μάνη και η θυγατέρα του Ελένη Κομνηνού που μετά απο αρπαγή και περιπέτειες στο χαρέμι του Χότζα του μεχμέτη κατόπιν ... κατέληξε κάπου στην περιοχή της Συρίας όπου τα ίχνη της χάθηκαν.
Ο Γεώργιος (με κάθε επιφύλαξη για το ονομα) Κομνηνός, όπως είπαμε πριν, ήταν ο ένας απο τους δύο απογόνους που διασώθηκαν και κατέληξε στη Μάνη. Οι Κομνηνοί έμειναν στην Μάνη, και ένας κομνηνός απόγονος ο Στέφανος Κομνηνός συνέχισε την Δυναστεία με το επώνυμο "Στεφανόπουλος". Οι Στεφανοπουλαίοι μετοίκησαν στην σημερινή Ιταλία και απο εκεί λαμβάνοντας την έγκριση απο τους ηγεμόνες της αλλά και με την παπική άδεια εγκαταστάθηκαν στην Κορσική, που τότε ηταν κάτω "ιταλική" ηγεμονία. Ο Βοναπάρτης (καλό μέρος) Ναπολέων (ΝεαΠόλεων ως Νεάπολις - Νάπολις, ώς Νάπα = Νέα), στο σπίτι του μιλούσε ελληνικά...
ΥΓ: Η ιστόρια έχει ενδεχομένως και μία αρνητική εξέλιξη. Φίλος της Δουκισσας ντ' Αμπραντες και απεσταλμενος (;;;) του Ναπολέοντα ήταν ο Φουρμοντ, ο οποίος την ίδια εποχή προς αναζήτηση (τί;;;) στις εγγύς περιοχές της Μάνης έκανε μεγάλες αρχαιολογικές καταστροφές.
Α.Σ.Π.
Πηγές:
1. Duchesse-D'Abrantes (Memoir) ή JUNOT LAURA Κυρία επι Τιμής.
2. RHODOCANAKIS. Notes And Queries, 3rd S. VIII. AUG. 12, 1865
3. Museum of foreign literature, science and art, Τόμος 21
Sara Josepha Hale, 1853, Sketches of all Distinguished Women, In four eras, Selections from female writers of avery age. (p.370) Harper & Brothers Piblishers, New York, USA
4. Σάβ. Ιωαννίδης, Ιστορία και Τραπεζούντος και της περί τάυτης χώρας ως και τα περί της ενταύθα Ελληνικής Γλώσσης, Διδασκάλου εν Τραπεζούντι.
Post a Comment