Thursday, June 18, 2009

O MONOΦΘΑΛΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΙΡΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ 22.6 ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ



Στον «Μονόφθαλμο» και στις άλλες πειρατικές ιστορίες αυτού του βιβλίου έρχονται στο φως συγκλονιστικές προσωπικότητες της ελληνικής πειρατείας, άγνωστες μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό: ο καπετάν Τρομάρας, ο Ιωάννης Καψής, ο ιππότης-πειρατής Ουγκώ ντε Κρεβελιέ, ο Σπύρος Φραγκόπουλος από την Κεφαλλονιά, ο Τζιοβάννι Δελοκάβο από την Ανάφη, ο ιππότης κύριος Τερεμώ από τη Νάξο, και πολλοί άλλοι πειρατές και κουρσάροι που πέρασαν στον θρύλο, αλλά παρέμειναν στο περιθώριο της επίσημης Iστορίας· άνθρωποι ακραίοι, κυνηγημένοι, επαναστάτες και ταυτόχρονα κολασμένοι, που έζησαν σε δικές τους αυτόνομες κοινότητες με ιδιαίτερους νόμους και κώδικες ηθικής, ίδρυσαν βασίλεια, κατέλυσαν δυναστείες, και δημιούργησαν ολόκληρη μυθολογία γύρω από τη ζωή και τη δράση τους.

Mια περιπλάνηση στις θρυλικές ρότες του Αιγαίου, μια γοητευτική ματιά στο ζήτημα της πειρατείας, όπως αναδύεται από τη λογοτεχνική αφήγηση και τη μελέτη των ιστορικών αρχείων της εποχής.

8 comments:

Anonymous said...

Βιρα τις αγκυρες καπετάνισσα.
Το πειρατικό σου σαλπάρει.
Νά έχει ουριο ανεμο και καλό κούρσο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Σ΄ευχαριστώ Sailor from Candia !

Νίκος Διακογιάννης said...

Θα πω στον βιβλιοπώλη να φέρει το βιβλίο στη Νίσυρο, αλλά εγώ θα το παραγγείλω από ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο για να είμαι σίγουρος. Κράτα μαζί σου όταν έρθεις με το καλό ένα αντίτυπο να δώσεις στην Αλκυόνη με ιδιόχειρη αφιέρωση!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

θα στο χαρίσω.Είναι δυνατόν να λες τέτοια.Θα σου το φέρω όταν έρθω στη Νίσυρο.Αλλά να πεις τον βιβλιοπώλη να το έχει όταν κάνουμε την δική σου παρουσίαση.

Poet said...

Μόλις τώρα έμαθα ότι κυκλοφόρησε και ανυπομονώ να το διαβάσω.

Οφείλω πάντως να παρατηρήσω ότι, αν πράγματι ήσουν καπετάνισσα σε πειρατικό, Κατερίνα μου, η πειρατεία θα έτεινε να εκλείψει. Φαντάζομαι τα εμπορικά πλοία να συνωστίζονται στο πέλαγος για την προτεραιότητα της παράδοσής τους.

Καλή επιτυχία στο βιβλίο σου από την καρδιά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Eίσαι φοβερός , Τόλη, τώρα εσύ με σκλαβώνεις. Σ΄ευχαριστώ πολύ .Καλό Καλοκαίρι να έχουμε.

Vicky Papaprodromou said...

Καλοτάξιδο θα είναι σίγουρα το βιβλίο, Κατερινάκι, και θα επιβραβευτεί ο μόχθος σου - μην αμφιβάλλεις ούτε στιγμή γι' αυτό.

Φιλιά πολλά. :-)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Σ΄ευχαριστώ Βίκυ μου, φιλάκια.