Sunday, June 21, 2009

Τολης Νικηφόρου , Eρημο νησί στην άκρη του κόσμου , εκδόσες ΝΕΦΕΛΗ

Ενδιαφέρον μυθιστόρημα γραμμένο με ποιητική γραφή και οικονομία του λόγου που εξυμνεί τον έρωτα στην απόλυτη εκδοχή του πέρα απ΄τις συμβάσεις και τα κοινωνικά του αδιέξοδα. Ο τόπος του είναι ένα δικηγορικό γραφείο που μετατρέπεται σε έρημο νησί στην άκρη του κόσμου και οι δυο ερωτευμένοι πρωταγωνιστές της ιστορίας σε ναυαγούς. Οι ήρωες βιώνουν τον εγκλεισμό και τον αποκλεισμό τους από μια πόλη και μια κοινωνία που μετατρέπεται σε εφιάλτη για να καταλήξει να γίνει παρανάλωμα μιας πυρκαγιάς . Οι εικόνες της Θεσσαλονίκης , το κλίμα αλλά και οι μνήμες της αναδύονται κάθε τόσο στην αφήγηση , προσδιορίζοντας το ιστορικό στίγμα της πόλης, αλλά και εμπλουτίζοντας το μυθιστόρημα με στοιχεία της τοπικής Ιστορίας .Ο ποιητής Τόλης Νικηφόρου συναντά εδώ τον πεζογράφο και μας δίνει ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα , με συναρπαστικές και ενίοτε ποιητικές περιγραφές αλλά και καυστικό-κριτικό λόγο όσον αφορά τα προβλήματα της καθημερινότητας στην σύγχρονη Ελλάδα. Αντίθετα ο ερωτικός τόπος μετατρέπεται σε Ουτοπία , σε Εδέμ που αιωρείται ανάμεσα στο όνειρο και στην πραγματικότητα και προκαλεί τους ναυαγούς - ήρωές του να την κατακτήσουν.΄Ενα ποιητικό κείμενο που διαβάζεται απνευστί και σε συναρπάζει.

5 comments:

Poet said...

Κυριακάτικο ξύπνημα με μια τόσο ευχάριστη έκπληξη.

Σε ευχαριστώ θερμά, Κατερίνα μου. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το βιβλίο μου. Ξέρεις ότι η γνώμη σου έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα. Η γνώμη μιας ποιήτριας που κι εκείνη ασχολείται με τον πεζό λόγο. Η ανάπαυση του πολεμιστή, του πειρατή, του ποιητή. Που όμως δεν αλλάζει και δεν μπορεί να αλλάξει ποτέ.

Σε φιλώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Kaλημέρα Τόλη
και συγχαρητήρια για το καινούργιο σου βιβλίο κι από κοντά.Καλοτάξιδο να είναι.

Νίκος Διακογιάννης said...

Ευτυχώς που υπάρχουν συγγραφείς σαν εσένα, Κατερίνα, που μας παρουσιάζουνκαι τα χαμηλοφωτισμένα από το σύστημα βιβλία. ΗΣτην επόμ ενη παραγγελία θα είναι μέσα κι αυτό το βιβλίο. Καλοτάξιδο εύχομαι κι εγώ με τη σειρά μου στον ποιητή κι ας μην τον γνωρίζω προσωπικά. Καλημέρες από τη Νίσυρο και στους δυο σας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Ωραίο βιβλίο Νίκο μου , αξίζει να διαβαστεί.

Poet said...

Καλησπέρα, Κατερίνα, και καλησπέρα, Νίκο. Ωραία λέξη το «χαμηλοφωτισμένα». Και τόσο εύστοχη.

Σε ευχαριστώ για τις ευχές. Καλή ανάγνωση και καλό καλοκαίρι.