Thursday, October 1, 2009

Aπό τα Αιολικά Νέα των νησιών Λέσβος, Λήμνος,Αη Στράτης

Πολιτισμός » Παρουσίαση Βιβλίων http://www.aiolikanea.gr/news/culture/detail.php?ID=48584
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ
Ο μονόφθαλμος και άλλες πειρατικές ιστορίες

30.09.2009 18:00:00 Παρουσίαση Βιβλίων

Τα πειρατικά στερεότυπα, που έχουν ενσταλαχθεί στη συνείδηση όλων μας συγκροτούνται από εικόνες με παραδείσια πουλιά των τροπικών, εξωτικά νησιά, ιστιοφόρα του ισπανικού ναυτικού, που κυνηγούν ξυλοπόδαρους κουρσάρους.
Οι εικόνες αυτές απέκρυψαν από γενιές ολόκληρες την μεγάλη πειρατική ιστορία του Αιγαίου και της Μεσογείου, παρά το ότι οι πρωταγωνιστές της ακόμα δεν έχουν σβήσει απ’ το λαϊκό υποσυνείδητο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι θρυλικοί πειρατές αδελφοί Μπαρμπαρόσα, που ελάχιστοι γνωρίζουν την λεσβιακή καταγωγή τους.
Η Κατερίνα Καριζώνη με το βιβλίο της “Ο μονόφθαλμος και άλλες πειρατικές ιστορίες” έρχεται να αναστήσει τις θρυλικές αυτές μορφές των πειρατών του Αιγαίου και να προσφέρει μια μοναδική περιπλάνηση στις θρυλικές ρότες του Αιγαίου, τότε που τα όρια ανάμεσα στο εμπόριο και την πειρατεία ήταν δυσδιάκριτα. Τα εμπορικά συχνά έκαναν καταδρομές και τα πειρατικά ασκούσαν εμπόριο.
Η συγγραφέας σκιαγραφεί τους ήρωές της πέρα από το δίπολο καλός - κακός, χριστιανός - άπιστος. Οι πρωταγωνιστές των ιστοριών της φαντάζουν τραγικά πρόσωπα, με βαθύ διχασμό σε θέματα ηθικής και κλυδωνίζονται βίαια από τα γυρίσματα της μοίρας.

Οι ιστορίες
Στο βιβλίο ζωντανεύουν 10 ιστορίες που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα.
- Η πρώτη ιστορία αναφέρεται στον καπετάν Τζώρτζη, κατά κόσμον Ιωάννη Καψή, που αρχικά έδρασε στο Ιόνιο και στη συνέχεια στο Αιγαίο. Νυμφεύθηκε μια όμορφη γυναίκα, έζησε στη Μήλο και όταν ένιωσε δυνατός ανακήρυξε το νησί ανεξάρτητο και έγινε για κάμποσα χρόνια ο βασιλιάς του.
- Η δεύτερη ιστορία αφορά τον καπετάν Μανέτα και τη γυναίκα του τη Μαριόγκα που ζούσαν στη Μήλο. Όταν εκείνος έφυγε σε δουλειές, ένας καθολικός ιερωμένος την επιθύμησε και επειδή εκείνη αρνήθηκε να υποκύψει, την διέβαλε στον Μανέτα, ο οποίος τη σκότωσε.
- Στην τρίτη ο Κεφαλλονίτης πειρατής Σπύρος Φραγκόπουλος επιτίθεται στην Κίμωλο, όπου ερωτεύεται τη γυναίκα του Γάλλου προξένου, τη Ροζ Μαρί.
- Στην τέταρτη ιστορία πρωταγωνιστεί ο Γάλλος ιππότης-πειρατής Ουγκώ Ντε Κρεβελιέ, που έδρασε στο Αιγαίο και βρήκε τραγικό θάνατο, όταν ο Οθωμανός υπηρέτης του, για να τον εκδικηθεί που τον χαστούκισε , ανατίναξε το πλοίο του.
- Στην πέμπτη διαβάζουμε τις περιπέτειες του Φραγκίσκου Δελοκάβο στην Ανάφη.
- Η έκτη ιστορία αναφέρεται στο Μιχάλη Μανιάτη που έκανε δουλεμπόριο. Όταν κάποτε ναυάγησε στο Άγιο Όρος, γνώρισε τον μοναχό-λόγιο Καισάριο Δαπόντε, που προσπάθησε να τον ξαναφέρει στον ίσιο δρόμο.
- Στην έβδομη ιστορία μαθαίνουμε για τον Μανιάτη Νικολό Σάσσαρη που όταν σκοτώθηκε σε συμπλοκή με τουρκικά πλοία η γυναίκα του η Κανέλλα ζώστηκε τα όπλα και πήρε τη θέση του κουρσεύοντας καράβια και νησιά.
- Η όγδοη αφορά τον Γάλλο κόμη Τερεμώ, που νυμφεύθηκε στη Νάξο την Κατερίνα, κόρη προξένου, πιάστηκε από τους Τούρκους, φυλακίστηκε και απελευθερώθηκε χάρη στις ενέργειες της γυναίκας του.
- Η ένατη ιστορία έχει πρωταγωνιστή τον καπετάν Τζαφέρ, πολεμιστή του σουλτάνου, ελληνικής καταγωγής, που τον άρπαξαν παιδί οι Τούρκοι, του άλλαξαν θρήσκευμα και τον έκαναν πειρατή. Μεγάλος και τρανός, πάει κρυφά στο σπίτι του, βλέπει τους γονείς του, συγκινείται μα δεν τους ομολογεί την αλήθεια.
- Στη δέκατη η συγγραφέας αφηγείται ένα συγκλονιστικό περιστατικό με ένα καράβι από τη Μασσαλία, που εγκλωβίστηκε στο Αιγαίο σε τρικυμία. Όταν οι τροφές τελείωσαν, οι άντρες του πληρώματος - και αφού είχαν φάει τα τρωκτικά του καραβιού και είχαν πιει τα ούρα τους - αποφάσισαν να σκοτώσουν έναν επιβάτη και να τον φάνε. Τότε για καλή τους τύχη η θάλασσα γαλήνεψε και έπεσαν πάνω σε πειρατές που τους ρυμούλκησαν ως την Κρήτη.
Στο τέλος του βιβλίου παρατίθενται οι πληροφορίες για τους ήρωες των διηγημάτων όπως και η βιβλιογραφία.

No comments: