Monday, November 30, 2009

Έντυπη Έκδοση

Το βιβλίο νίκησε την κρίση

Οι εκδόσεις «Καστανιώτη» μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου είχαν αύξηση 8% στις πωλήσεις. Γιορτάζουν, λοιπόν, τα σαράντα χρόνια λειτουργίας τους με αισιοδοξία και πολλά νέα βιβλία (ελληνικά και ξένα)

Το ημερολόγιο έγραφε «27 Νοεμβρίου 1969». Ηταν ο τρίτος χρόνος της δικτατορίας. Σ' ένα αθηναϊκό τυπογραφείο τυπώνεται για πρώτη φορά ο λογότυπος μιας νέας εκδοτικής εταιρείας: «Εκδόσεις Καστανιώτη». Ο Θανάσης Καστανιώτης ήταν τότε είκοσι πέντε ετών. Από το 1957, μέχρι να ιδρύσει τις δικές του εκδόσεις, είχε μαθητέψει στη «μεγάλη του γένους σχολή», δηλαδή το ξενόγλωσσο βιβλιοπωλείο «Φωλιά του Βιβλίου». Μέσα από αυτή τη «σχολή» παρήλασαν τα δύο Νομπέλ Λογοτεχνίας, πολιτικοί, επιστήμονες κι όλα τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής διανόησης.

Ο Θανάσης Καστανιώτης στηρίχτηκε σε μια άτυπη τρόικα, που αποτελούνταν από τον Θανάση Ρεντζή, τον Φώτη Καραμήτσο και τον Θόδωρο Παραδέλλη. Η αρχή έγινε με την επιστημονική σειρά «Θεαίτητος», με προσανατολισμό στην κυβερνητική. Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο ήταν το «Μικρό ανθολόγιο παγκόσμιας ποίησης», που υπέγραφε ο πρόωρα χαμένος ποιητής Ανδρέας Αγγελάκης (1940-1991). Ο κατάλογος των εκδόσεων άρχισε να εμπλουτίζεται με τα ονόματα της Ελλης Αλεξίου, του Δημήτρη Χατζή, του Θέμου Κορνάρου, της Ιωάννας Καρατζαφέρη.

Την περασμένη Παρασκευή οι εκδόσεις «Καστανιώτη» συμπλήρωσαν ακριβώς σαράντα χρόνια ζωής. Αυτή την επέτειο, που συνδέθηκε με την κυκλοφορία 5.144 τίτλων, διάλεξε ο Θανάσης Καστανιώτης για να παρουσιάσει τους 179 τίτλους τού 2009. «Το 2010, με την ευκαιρία της επετείου μας, θα αναπτύξουμε μια μεγάλη καμπάνια για το βιβλίο, την ανάγνωση και τον πολιτισμό», υποσχέθηκε.

Η οικονομική κρίση δεν έπληξε τις εκδόσεις του, όπως παραδέχτηκε. Μάλιστα, φάνηκε εξαιρετικά αισιόδοξος και για το μέλλον. «Το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα μπορεί να δέχεται πιέσεις, να μη διευρύνεται θεαματικά, αλλά παραμένει ένα κρίσμο μέγεθος με σταθερή αναγνωστική συμπεριφορά. Κι αυτό επειδή το βιβλίο παραμένει φτηνό, ένα ιδανικό μέσο διαφυγής ιδιαίτερα για καιρούς εσωστρέφειας», είπε.

Για να υποστηρίξει τις εκτιμήσεις του, ο Θανάσης Καστανιώτης ανέτρεξε σε ενθαρρυντικούς αριθμούς που έρχονται από την αμερικανική και ευρωπαϊκή αγορά του βιβλίου. «Τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό είναι ενθαρρυντικά: οι πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα 7%, ενώ ένα αισιόδοξο 8% έρχεται από αντίστοιχη έρευνα της Γαλλίας και ένα 2,7% από τη Βρετανία. Οι εκδόσεις "Καστανιώτη", μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, τρέχαμε με μια αύξηση κοντά στο 8%».

Τη φετινή χρονιά οι εκδόσεις «Καστανιώτη» κυκλοφόρησαν συνολικά 47 βιβλία Ελλήνων λογοτεχνών. Οι δέκα από αυτούς συνεργάστηκαν με τον εκδοτικό για πρώτη φορά: Αθηνά Κακούρη, Αλέξης Πάρνης, Τιτίνα Δανέλλη, Χριστόφορος Κάσδαγλης, Θοδωρής Ραχιώτης, Αγγελική Στρατηγοπούλου, Μάνος Τσιλιμίδης, Ιωάννα Φραγκιά, Νίκος Χρυσός.

Από τις «παλιοσειρές» εμφανίστηκαν με καινούργια τους βιβλία οι: Μ. Ανδρουλάκης, Κ. Αρκουδέας, Α. Ασωνίτης, Π. Βούλγαρης, Ιωάννα Καρυστιάνη, Ρέα Γαλανάκη, Ευρ. Γαραντούδης, Ντόρα Γιαννακοπούλου, Σ. Δάνδολος, Κατερίνα Ζαρόκωστα, Ζυράννα Ζατέλη, Π. Κάγιος, Γ. Κακουλίδης, Π. Καλιότσος, Μ. Κασόλας, Ισμήνη Καμπάνταη, Κατερίνα Καριζώνη, Π. Μάτεσις, Α. Μήτσου, Μ. Μοδινός, Πέπη Μούστου, Ξ. Μπρουντζάκης, Θ. Νιάρχος, Λ. Παπαδόπουλος, Μ. Πρατικάκης, Ελένη Πριόβολου, Μαρία Σταματάκη, Α. Σταμάτης, Κ. Τζούμας.

«Στις εκδόσεις μας», ήταν η εκτίμηση του διευθυντή της ελληνικής λογοτεχνίας Δημήτρη Ποσάντζη, «στεγάστηκαν σπουδαίοι δημιουργοί που έχουν διαβεί τα όρια της κλασικής πλέον λογοτεχνίας. Σε εμάς κατέφυγαν συγγραφείς που παλαιότερα αισθάνονταν περιχαρακωμένοι. Μαζί μας ξεκίνησαν νέοι δημιουργοί, που μονοπώλησαν σε σύντομο χρόνο τις συζητήσεις των βιβλιόφιλων».

Η ιδια δυναμική και στη σειρά της ξένης λογοτεχνίας. Και τι δεν ετοιμάζει ο υπεύθυνος γι' αυτήν Ανταίος Χρυσοστομίδης: Χανς Μάγκνους Εντσενμπέργκερ «Χάμερσταϊν», Χέρτα Μίλερ «Atemschaukel» (χωρίς ελληνικό τίτλο ακόμη), Ουμπέρτο Εκο «Ο ίλιγγος της λίστας», Ολιβιέ Τοντ «Αλμπέρ Καμί. Μια ζωή», Ερνεστ Χέμινγουεϊ «Με την υπογραφή τού Χέμινγουεϊ» (τα δημοσιογραφικά του κείμενα), Ζοζέ Σαραμάγκου «Τετράδιο» (επικαιρικές παρεμβάσεις, με θέματα από τον Μπερλουσκόνι μέχρι την κρίση της σύγχρονης Αριστεράς). *


No comments: