Saturday, January 30, 2010

OΔΟΣ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Αίγυπτος - Στις 10 Φεβρουαρίου μετονομάζεται σε οδό Καβάφη, ο δρόμος του σπιτιού όπου έζησε ο μεγάλος αλεξανδρινός ποιητής

Η Αλεξάνδρεια, η πόλη που ενέπνευσε τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον τιμά και πάλι. Έτσι, στις 10 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί με κάθε επισημότητα η μετονομασία του δρόμου μπροστά από το σπίτι του ποιητή στην Αλεξάνδρεια, από οδό Σαρμ Ελ Σέιχ, σε οδό Κ. Καβάφη.

Τα εγκαίνια αναμένεται να πραγματοποιηθούν από κοινού από τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας Άντελ Λαμπίμπ, παρουσία του πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄και του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας (ΕΚΑ) Γιάννη Σιόκα.

Την ίδια ημέρα, θα διαβαστούν έργα του μεγάλου ποιητή, στο σπίτι όπου έζησε, από μαθητές και φοιτητές, στα ελληνικά και τα αραβικά, ενώ ο Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού παραρτήματος Αλεξανδρείας Μανόλης Μαραγκούλης θα ξεναγήσει τους παρισταμένους στο σπίτι του Καβάφη.

Μάλιστα, για το θέμα συζήτησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας σε συνάντησή του στην Αθήνα με την αντιδήμαρχο Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Αθηναίων, Σόφη Δασκαλάκη- Μυτιληναίου. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της ΕΚΑ, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές της Αλεξάνδρειας.

Ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Άντελ Λαμπίμπ ανακοίνωσε την απόφασή του να μετανομαστεί η οδός Σαρμ ελ Σέιχ σε οδό Καβάφη, στις 27 Οκτωβρίου 2009, στο Στάδιο της Ελληνικής Κοινότητας, κατά τη διάρκεια των εορτασμών που πραγματοποιήθηκαν για τα 100 χρόνια του Ζερβουδακείου Μεγάρου, στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι.

No comments: