Thursday, March 18, 2010

AΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΗΣ ΤΕΣΣΥ ΜΠΑΙΛΑ

"Τι είναι ο έρωτας;
ένα μπουρίνι της ψυχής που ξαφνικά περνάει, ένα στιγμιαίο λαμπάδιασμα της σκέψης; ένα παιχνίδισμα του νου..."

Στο βιβλίο της
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΓΕΡΙ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚαστανιώτηΚατερίνα Καριζώνη μας φέρνει αντιμέτωπους με τη σκληρή πραγματικότητα της μανιάτικης βεντέτας. Μια αγάπη αναμετριέται με το χρόνο κι ένας έρωτας σβήνει στα κύματα της τρικυμίας που το παρελθόν προκάλεσε. Ο έρωτας, σαν πιστολιά σημαδεύει ολόισια στην καρδιά και μια βεντέτα ξυπνά από το λήθαργο του παρελθόντος, για να αφοπλίσει το παρόν και να σβήσει κάθε ελπίδα για το μέλλον. Τότε η αγάπη ακροβατεί στο ορφικό μεταίχμιο, εκεί που έχει κράτος και εξουσία ο έρωτας αλλά τις τύχες τις καθορίζει το πεπρωμένο.
Η ηρωίδα, μια τραγική φιγούρα φλέγεται από τα συναισθήματά της. Μέσα στην παραζάλη του έρωτα μεθά. Το κρασί που πίνει όμως έχει τη γεύση του αίματος που ζητά εκδίκηση για τον άδικο χαμό και την πνίγει. Η ύβρη θα συντελεστεί και η Νέμεση θα την καλέσει να πληρώσει για την επιλογή της, για να φέρει την κάθαρση. Με διαλυμένο τον ορίζοντα του ψυχικού της προσδιορισμού και τη λογική παροπλισμένη θα αναμετρηθεί με το πάθος και το χρέος της. Και είναι αυτός ο προσδιορισμός του ηθικού ορίζοντα που διαμορφώνει και διαμορφώνεται από το χρέος που συμπαρασύρει τον αναγνώστη στα μονοπάτια μιας εσωτερικής δόνησης, καθόλη τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου.
Η συγγραφέας πραγματοποιεί μια ψυχολογική αναμέτρηση με τους ήρωές της σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τους δημιουργούμενους χαρακτήρες ξεκάθαρους και γνήσιους. Γι αυτό το λόγο άλλωστε εντυπωσιάζουν με την αλήθεια τους και οι εικόνες που γεννούνται σε κάθε αναγνώστη χαράζονται με δεξιοτεχνία στο νου του. Άλλωστε, είναι οι ηθικές αξίες που φέρουν η γενετική μήτρα του συγκεκριμένου έργου, οι οποίες προβάλλονται, συμβάλλοντας στον επαναπροσδιορισμό της σύγχρονης λογοτεχνικής παραγωγής.
Ο γεωγραφικός χώρος της Μάνης, αποτυπωμένος στο συγγραφικό λόγο που η συγγραφέας επιλέγει, εξεικονίζεται χωρίς εξεζητημένες φόρμες, αλλά με γνώμονα τη δωρική του λιτότητα και με μια εντυπωσιακή ευθυβολία, η ηχητική διάσταση της οποίας δημιουργεί τη λογοτεχνική αξία του έργου.
Ο Τζανέτος και η Όλγα παλεύουν να ισορροπήσουν στη μανιάτικη, κακοτράχαλη γη και να ανασάνουν αποδεσμευμένοι από το χρέος τους! Με τη δυαδική υπόσταση της αγάπης τους να ακροβατεί στον παραλογισμό μιας εκδίκησης από τη μια, που τους σημαδεύει ανελέητα, και στη λογική του έρωτά τους από την άλλη. Το αίμα ολόφρεσκο ζητά να χυθεί, για να αποκατασταθεί μια παράλογη ισορροπία, όπως την όρισε το καθεστώς της μανιάτικης κοινωνίας.
Στο βάθος της ιστορίας το πειρατικό παρελθόν της Μάνης, θέμα εξαιρετικά αγαπημένο της συγγραφέως, ζωντανεύει στο κουφάρι ενός ναυαγισμένου πλοίου, που κυριολεκτικά απογειώνει την οπτική δυναμική του κειμένου, με τον συμβολισμό του!
Το βιβλίο κλείνει με μια ανεπανέληπτη σκηνή μαγικού ρεαλισμού, απίστευτης τεχνικής που συγκλονίζει τον αναγνώστη!
Μέσα από την ώριμη πεζογραφική της δουλειά η κ. Καριζώνη ανασυνθέτει το υπαρκτό παρελθόν μιας κοινωνίας που για πολλές δεκαετίες συνταράχθηκε κατω από το ζυγό της εκδίκησης!
Στις 28 Μαρτίου παρουσιάζει στον Πειραιά το βιβλίο της
Ο ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΙΡΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ.

No comments: