Saturday, December 11, 2010

Το βιβλίο «Δεκαεννέα ποιητές της Καλής μεριάς» το οποίο κυκλοφόρησε προ ολίγων ημερών, είναι η πρώτη απόπειρα, το πρώτο βήμα για τη συγκέντρωση και καταγραφή όλων των ποιητών της Καλαμαριάς. Όλα ξεκίνησαν από μια σκέψη που κάποιος διατύπωσε προ καιρού, «να συγκεντρώσουμε το ποιητικό έργο των ανθρώπων που γεννήθηκαν και ζουν στην Καλαμαριά, στην ‘Καλή μεριά'». Το «Δεκαεννέα ποιητές της Καλής μεριάς» είναι το πρώτο από μια σειρά βιβλίων για τους ποιητές της πόλης, ο ακριβής αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος κι αυτός είναι ο απώτερος στόχος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου: να εντοπίσει και να καταγράψει, χωρίς αξιολογικές κρίσεις, όλους τους ποιητές της Καλαμαριάς.
Σε κάθε απόπειρα ανθολόγησης ελλοχεύει ο κίνδυνος της υποκειμενικότητας και κυρίως της παράλειψης. Γι' αυτό και μετά την «πρώτη συγκομιδή», θα ακολουθήσουν και άλλες ώστε να συμπεριληφθούν σταδιακά στα επόμενα χρόνια όλοι οι δημιουργοί της Καλαμαριάς. Στο βιβλίο παρουσιάζονται τα ποιήματα γνωστών, βραβευμένων, αλλά και νέων δημιουργών, με ποικίλη θεματολογία και τεχνοτροπία.

Το έργο των Καλαμαριωτών ποιητών θα παρουσιαστεί σταδιακά μέσα από σειρά εκδηλώσεων και ουσιαστικών παρεμβάσεων. Η πρώτη από αυτές γίνεται αύριο Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στον πολυχώρο Πολιτισμού Remezzo (Ν. Πλαστήρα 2, Αρετσού). Θα είναι μια βραδιά γεμάτη ποίηση και μουσική και η πρωτοβουλία ανήκει στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Καλαμαριάς και στο Ρεύμα Ποιητών της Καλαμαριάς. Ποιήματα θα παρουσιάσουν οι ποιητές Κατερίνα Καριζώνη, Νικηφόρος Βύρωνας Καμπάς, Ζαχαρίας Προδρόμου και Γιάννης Αρκέτος. Στο πιάνο θα είναι ο Απόστολος Μαυρομάτης. Θα συμμετάσχουν επίσης δημιουργοί, έργα των οποίων έχουν περιληφθεί στο «Δεκαεννέα ποιητές της Καλής μεριάς.

No comments: