Monday, December 3, 2012

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΙΑΣΤΙΧΟ



ΕκτύπωσηE-mail
Δευτέρα, 03 Δεκέμβριος 2012 21:30
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Μ’ ένα τρυφερό και καλογραμμένο μυθιστόρημα εμφανίζεται αυτή τη φορά ο πολυγραφότατος Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, που μας έχει δώσει δείγματα γραφής σ’ όλα σχεδόν τα είδη του λόγου. Η ιστορία που μας αφηγείται βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και διαπερνά μια μεγάλη περίοδο από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως τα μέσα του 20ού αιώνα. Ο ήρωάς του θα ξεκινήσει απ’ τη Μυτιλήνη για να βρεθεί στην Άρτα του Μεσοπολέμου και να καταλήξει υπάλληλος ενός πλούσιου Εβραίου εμπόρου της πόλης. Ερωτεύεται την κόρη του αφεντικού του, Εσθήρ, την οποία όμως δεν θα μπορέσει ν’ αποκτήσει παρά μόνο ύστερα από πολλά χρόνια και μέσα από μια μακρά ιστορική διαδρομή από τη δικτατορία του Μεταξά, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κατοχή, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, τον Εμφύλιο και την ανασυγκρότηση μετά τον πόλεμο.
Οι ήρωες θα πορευτούν στα δαιδαλώδη μονοπάτια της μοίρας τους κυνηγημένοι από τις ιστορικές συγκυρίες και θα γίνουν η αφορμή για να φωτιστούν πτυχές και λεπτομέρειες της Μεγάλης αλλά και της τοπικής Ιστορίας της Άρτας, όπου εκτυλίσσεται το μεγαλύτερο τμήμα της υπόθεσης. Έτσι, πληροφορούμαστε για την εβραϊκή κοινότητα της πόλης στο Μεσοπόλεμο, τις οικονομικές και τις κοινωνικές της δραστηριότητες, τις ανθρώπινες σχέσεις, τις προκαταλήψεις, τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων και των Εβραίων της Ηπείρου. Επίσης, μαθαίνουμε για τις συνθήκες ζωής των κρατουμένων στο Νταχάου, για το ξεκλήρισμα των Εβραίων, τις υλικές καταστροφές που άφησαν στην ελληνική επαρχία οι Ναζί, αλλά και τις απώλειες στο ανθρώπινο και ψυχικό δυναμικό.
Παρόλο που τα γεγονότα είναι δραματικά, η γλαφυρή γλώσσα και η οικονομία του λόγου κάνουν την ανάγνωση του βιβλίου ευχάριστη και ανάλαφρη. Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, με λιτό αφηγηματικό ύφος αλλά και πολύ συναίσθημα, ξετυλίγει το νήμα της ιστορίας του που δεν είναι άλλη από την ιστορία ενός μεγάλου έρωτα, ο οποίος περνάει διά πυρός και σιδήρου για να βγει στο τέλος νικητής. Αυτό είναι και το μήνυμα του βιβλίου. Η αγάπη νικάει στο τέλος, όσο κι αν αυτό το τέλος φαντάζει μακρινό και απρόσιτο για τους ίδιους τους ήρωες.
Είναι φανερό απ’ την πρώτη κιόλας σελίδα ότι ο συγγραφέας έκανε έρευνα σε αρχεία και βιβλία, συνέλεξε προφορικές μαρτυρίες αλλά και φωτογραφικό υλικό, και έχει τεκμηριώσει ιστορικά την αφήγησή του. Γι’ αυτό και το μυθιστόρημα μπορεί να αποτελέσει πηγή πληροφοριών για όλα αυτά τα θέματα και, κυρίως, για την ιστορία των Εβραίων της Άρτας, τη δράση των ανταρτών της Ηπείρου, για πρόσωπα που έπαιξαν ηγετικό ρόλο στην εποχή, όπως ο Νίκος Ζαχαριάδης, κ.ά. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ένα ευχάριστο και πολύ κατατοπιστικό ανάγνωσμα που διαβάζεται απνευστί.
ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑΚάποτε στην Άρτα
Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
Στοχαστής
128 σελ.
Τιμή € 10

2 comments:

Anonymous said...

Magnificent items from you, man. I've consider your stuff

previous to and you're just extremely fantastic. I really like what you have obtained right here,

really like what you're stating and the way in which through which you assert it. You're making

it entertaining and you still care for to stay it smart.
I can't wait to learn far more from you. This is really a

wonderful site.
Here is my site : virilism

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Thank you very much! You are very kind!