Monday, January 14, 2013



Νέα - Δελτία τύπου

14 Ιανουαρίου 2013

Εκδοτικό πρόγραμμα Ιανουάριος - Ιούνιος 2013

Το εκδοτικό πρόγραμμα των Εκδόσεων Καστανιώτη για την περίοδο Ιανουάριου-Ιούνιου 2013 περιλαμβάνει ορισμένους από τους σημαντικότερους και πλέον πετυχημένους Έλληνες και ξένους συγγραφείς και αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση με βιβλία για όλους.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Κώστας ΑρκουδέαςΠαράφορο πάθος (Μυθιστόρημα)
Ένας άντρας και μια γυναίκα γνωρίζονται, ζουν το απόλυτο παράφορο πάθος και ξαφνικά χωρίζουν. Πολλά χρόνια αργότερα βρίσκονται και οι δύο σε μια εμβληματική παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Η συνάντησή τους φαίνεται αναπόφευκτη, όλα μοιάζουν ανοιχτά, η αγωνία για το τέλος διαρκώς κλιμακώνεται, ενώ κατά τη διάρκεια της παράστασης αναβιώνουν σαν θρίλερ οι μέρες της αξέχαστης ερωτικής τους περιπέτειας. Μια πραγματική σπουδή στον μεγάλο έρωτα, στην επιβεβαίωση και τη διάψευσή του.
Τιτίνα ΔανέλληΑίθουσα αναμονής (Διηγήματα)
Η ειδήμων της αστυνομικής λογοτεχνίας Τιτίνα Δανέλλη με αυτή τη συλλογή διευρύνει τη θεματική της στον χώρο και στον χρόνο. Εξαιρετικά, συχνά παράδοξα διηγήματα, με υποδόριο χιούμορ και λεπτή ειρωνεία, με έντονο ψυχογραφικό περιεχόμενο και με διεισδυτική ματιά όσον αφορά τις ανατομίες των χαρακτήρων, τις σκοτεινές και καλά κρυμμένες εσοχές της ανθρώπινης ψυχής, την τραγική αίσθηση της ανθρώπινης ύπαρξης.
Ζυράννα ΖατέληΕγώ η Σέρκα και η γάτα μου η Ζυράννα (Νουβέλα)
Η πολυαναμενόμενη νουβέλα της δημοφιλούς συγγραφέως, που ταξιδεύει τους αναγνώστες, μέσα από νέα μονοπάτια, στο μαγικό της σύμπαν: σε έναν κόσμο όπου μικρά και μεγάλα πάθη ζώων, ανθρώπων, στοιχείων και στοιχειών της φύσης αποκαλύπτονται ως πολύτιμα και απόρρητα ευρήματα μιας συναρπαστικής ψυχικής ανασκαφής.
Παύλος ΚάγιοςΜη μ’ αφήσεις να χαθώ (Μυθιστόρημα)
Οι έντονες συγκινήσεις και ο βαθύς προβληματισμός συνδυάζονται σε μια μυθοπλασία εμπνευσμένη από τα σαράντα χρόνια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας: από τις αλήθειες και τα ψέματα μιας ολόκληρης γενιάς, από τους έρωτες που ξεχάστηκαν, τους κοινωνικούς αγώνες που εξαργυρώθηκαν, από την πορεία ενός ολόκληρου κόσμου από το όνειρο στην ήττα. Μυθιστόρημα που ανατέμνει ήθη και νοοτροπίες μιας κοινωνίας που οδηγήθηκε σε κρίση, καθώς πούλησε στην απόλαυση τα προτάγματα για επανάσταση και καλύτερη ζωή. Εξαιρετικά επίκαιρο βιβλίο που διέπεται από την παραδοχή ότι τελικά «η κρίση είναι μέσα μας».
Ισμήνη ΚαπάνταηΣικελικός Εσπερινός (Ιστορικό μυθιστόρημα)
Ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στα μέσα του 13ου αιώνα, στα χρόνια του θρυλικού Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου. Εντυπωσιακή τοιχογραφία εποχής, όπου, μέσα από τη συγκλονιστική ιστορία μιας χαρισματικής γυναίκας, αναβιώνουν οι δραματικές μέρες που απέτρεψαν την επερχόμενη καταστροφή της Βασιλεύουσας, αλλά και οι συνωμοσίες και οι αδελφοκτόνες συγκρούσεις μεταξύ Ενωτικών και Ανθενωτικών που συντάραξαν ανεπανόρθωτα την Αυτοκρατορία.
Κατερίνα ΚαριζώνηΤο ορφανοτροφείο των ευνούχων (προσωρινός τίτλος) (Ιστορικό μυθιστόρημα)
Η ιστορία ενός ωραίου εφήβου που μεγαλώνει σε ορφανοτροφείο ευνούχων στα χρόνια της Φραγκοκρατίας στο Βυζάντιο – εποχή που ακμάζει το εμπόριο των ευνουχισμένων παιδιών. Σε έναν ρευστό και μπερδεμένο κόσμο που σπαράσσεται καθημερινά από λεηλασίες, πολέμους και ανατροπές, ο κεντρικός ήρωας περιπλανιέται σπέρνοντας στο πέρασμά του μεγάλα ερωτικά πάθη, που γίνονται συχνά θανατηφόρα. Εντυπωσιακό μωσαϊκό γεγονότων και χαρακτήρων, όπου φωτίζονται άγνωστες πτυχές της καθημερινής και της οικονομικής ζωής των Βυζαντινών του 13ου αιώνα, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπουλης, το 1204, από τους Φράγκους.
Αύγουστος ΚορτώΟι νεράιδες του Μαν (Αλλοπρόσαλλο αστυνομικό)
Ο απολαυστικός συγγραφέας με το διαβρωτικό και προκλητικό χιούμορ, σε ένα σπαρταριστό, αστυνομικό μυθιστόρημα με αλλοπρόσαλλη, κωμικοτραγική υπόθεση: μια μεσόκοπη αντικέζ –παρέα με τον υπηρέτη της και με μια βαθύπλουτη ηλικιωμένη δούκισσα–, ταξιδεύει στη Θάλασσα του Μαν, όπου αναμετριέται με δαίμονες και νεράιδες, με νεκρούς και ζωντανούς, με θρύλους και κατάρες, με στοιχεία της φύσης και, κυρίως με εγκλήματα που αφήνουν πίσω τους περίεργα πτώματα και άφαντους ενόχους. Ένα ξέφρενο κυνήγι για την πάταξη του εγκλήματος με απίστευτες γκάφες και αδιανόητα σουρεαλιστικά γκαγκ.
Μαρία ΚουγιουμτζήΚι αν δεν ξημερώσει; (Μυθιστόρημα)
Το πρώτο μυθιστόρημα της διακεκριμένης διηγηματογράφου Μαρίας Κουγιουμτζή είναι προσχηματικά μεν μια σπαρακτική και οργισμένη περιδιάβαση στην Ελλάδα της κρίσης, στην ουσία όμως πρόκειται για μια απότομη καταβύθιση στα έγκατα του ανθρώπινου ψυχισμού. Τρεις άντρες, μέλη της Ακαδημίας Πολέμου, ξαναγυρνούν στα πάτρια εδάφη, για να ξεκαθαρίσει ο καθένας τους δικούς του προσωπικούς λογαριασμούς: με τους άλλους, με την οικογένειά του, με τις γυναίκες που χάραξαν ή έσβησαν την προηγούμενη ζωή του. Αποκαλυπτική διείσδυση στις αιτίες και τα συμπτώματα της ηθικής κρίσης, που αποδεικνύεται πολύ πιο άγρια και πιο τραυματική από την οικονομική.
Ζοέλ ΛοπινόΗ αγριλιά (Μυθιστόρημα)
Ένα μεγάλο μπεστ σέλερ που αγάπησαν περισσότεροι από 100.000 αναγνώστες. Κεντρική ηρωίδα του μια νέα γυναίκα από τα Σφακιά της Κρήτης, η οποία φεύγει μ’ ένα νεογέννητο στην αγκαλιά από την αγαπημένη της πατρίδα, για να ψάξει τον άντρα της, που, κουρασμένος από τη μιζέρια, έχει αναζητήσει στη Γαλλία μια καλύτερη τύχη. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία γεμάτη πάθος, ποίηση, έντονα συναισθήματα, που γεννιούνται στον αντίποδα μιας σκληρής και άγριας πραγματικότητας. Ένας ύμνος στη μεγαλοψυχία, τη γενναιοδωρία και την αγωνιστικότητα.
Ο συγγραφέας-φάντασμα που προκάλεσε συζητήσεις με το Ρομάντζο των καθαρμάτων επιστρέφει με ένα αστυνομικό θρίλερ που συνδέει την πολιτική διαφθορά της σύγχρονης Ελλάδας με το οργανωμένο έγκλημα, με τη δράση της Μαφίας και με την ιστορία τής μετά τον Μπρέζνιεφ Σοβιετικής Ένωσης. Αφορμή για να ξετυλιχτούν όλα αυτά στέκεται η εξαφάνιση μιας νεαρής Ρωσίδας καλλονής, μια πολύ περίεργη υπόθεση που αναλαμβάνουν να ερευνήσουν ένας Έλληνας δημοσιογράφος και ο καλύτερος φίλος του από τα «παλιά».
Μιχάλης ΜοδινόςΆγρια Δύση – Μια ερωτική ιστορία (Μυθιστόρημα)
Ο Μιχάλης Μοδινός, υποψήφιος για το μεγάλο Ευρωπαϊκό Βραβείο με το προηγούμενο βιβλίο του Η Σχεδία, ξετυλίγει στο νέο έργο του μια ερωτική ιστορία τεσσάρων σχεδόν δεκαετιών ανάμεσα σ’ έναν Έλληνα συγγραφέα και μια Αμερικανίδα. Παράλληλα με την ιστορία όμως αποκαλύπτεται μια εύληπτη τοιχογραφία των αμερικάνικων σίξτις, ενώ εγείρονται και κρίσιμα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και τους μύθους της ανάπτυξης και της προόδου. Γοητευτικό μυθιστόρημα όπου οι άνθρωποι και οι τόποι είναι ισότιμοι λογοτεχνικοί ήρωες.
Με πρώτες ύλες από το ψυχολογικό, το πολιτικό και το αστυνομικό μυθιστόρημα, ένα βιβλίο που συμπλέκει τα τραγικά διλήμματα της μεταπολεμικής Ελλάδας με τα ακραία ιδιωτικά πάθη, την πολιτική με τον έρωτα, την προδοσία με την εκδίκηση, και τις ζωές δύο φαινομενικά αντίθετων ηρώων (ο ύποπτος μιας δολοφονίας και ο διώκτης του), που γίνονται άλλοτε οι λύκοι κι άλλοτε τα θηράματα της ίδιας πάντα άγριας αγέλης.
Αγγελική ΝικολούληΣτον ιστό της αράχνης (προσωρινός τίτλος) (Μυθιστόρημα)
Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που γνώρισε το Ονειρεύτηκα το δολοφόνο σου, η Αγγελική Νικολούλη επανέρχεται με ένα νέο αστυνομικό μυθιστόρημα, που βασίζεται και αυτό σε αληθινή ιστορία, σε ένα από τα πολλά απρόβλεπτα «σενάρια που μόνο η ζωή ξέρει να γράφει...»
Αργύρης ΝτινόπουλοςΤο άδειο νυφικό – Ο απόκρυφος έρωτας του Ελευθέριου Βενιζέλου  (Μυθιστόρημα)
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παντρεύτηκε την «βασίλισσα της στερλίνας»  Έλενα Σκυλίτση μετά τις μοιραίες εκλογές του 1920, όταν ήταν φτωχός και εξόριστος. Όμως ο μεγάλος και κρυφός έρωτάς του ήταν η «ωραιότερη γυναίκα των Χανίων», Παρασκευούλα Βλουμ, που αγνοήθηκε από επίσημους ιστορικούς και βιογράφους. Το φλογερό  ειδύλλιο ξεκίνησε όταν εκείνη ήταν ακόμη παντρεμένη με στενό φίλο του και ο ίδιος άσημος δικηγόρος στα Χανιά, αλλά ο έρωτάς τους άντεξε όλες τις πολιτικές τρικυμίες του εθνάρχη και συνεχίστηκε και μετά τον γάμο του με την Έλενα Σκυλίτση. Στο βιβλίο αναβιώνει αυτός ο ένοχος έρωτας και μαζί του ζωντανεύει μια ολόκληρη πολυτάραχη εποχή.
Δημήτρης Σαπρανίδης, Bandiera... Russa (Μυθιστόρημα)
Ο ιδεατός έρωτας ανάμεσα σε ένα μικρό αγόρι και ένα ενήλικο κορίτσι που βρέθηκαν μαζί στα χρόνια της προσφυγιάς. Μια διαδρομή που ξεκινά από την εποχή της επανάστασης των μπολσεβίκων, διαπερνά τα χρόνια του Μεσοπολέμου και φτάνει έως τον δεύτερο γύρο του Εμφυλίου. Βαθιά συγκινητικό βιβλίο όπου το χιούμορ, η σάτιρα και η παρωδία αντιστρατεύονται τον ζόφο μιας δύσκολης εποχής, που σηματοδοτείται από τη Δικτατορία Μεταξά, τον Πόλεμο του ’40, την Κατοχή, την Αντίσταση, την ξενοκρατία και τον Εμφύλιο. 

No comments: