Wednesday, January 23, 2013


21 Ιανουαρίου 2013

2013: έτος Κ.Π. Καβάφη

Μια χρονιά αφιερωμένη στον μεγάλο ποιητή
Έτος Κ.Π. Καβάφη ανακηρύχτηκε το 2013 με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης (1863-1933) είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Η ποίησή του χαρακτηρίζεται από έντονη συμβολιστική τάση και συνδυάζεται με λιτό λόγο αλλά διαχρονικά επίκαιρο. Η ειρωνική διάθεση, αυτό που αποκλήθηκε «καβαφική ειρωνεία», συνδυάζεται με την τραγικότητα της πραγματικότητας και αποτέλεσε το σημείο αναφοράς για πολλούς μεταγενέστερους ποιητές. Το έργο του έγινε αντικείμενο μακρόχρονης μελέτης σε όλο τον κόσμο και ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, γιαπωνέζικα και σε πολλές άλλες γλώσσες. 
Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν: η συλλεκτική έκδοση Ποιήματα (συνοδεύεται από cd με απαγγελία ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη από τον Σταμάτη Φασουλή), τέσσερα βιβλία για το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή: Τριάντα παρωδίες ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη του Ξενοφώντα Α. ΚοκόληΤέσσερα δοκίμια για τον Κ.Π. Καβάφη του Μιχάλη Γ. Μερακλή,  Χώρος, Φως και Λόγος – Η διαλεκτική του «μέσα»-«έξω» στην ποίηση του Καβάφητου Μιχάλη ΠιερήΤαξίδι στην Ιστορία με τον Καβάφη του Σπύρου Τζουβέλη, καθώς και το μυθιστόρημα τηςΚατερίνας Καριζώνη Τσάι με τον Καβάφη, ένα ταξίδι στην Αλεξάνδρεια του ’30, όπου οι ήρωες της Καριζώνη συναντούν τα περιώνυμα πρόσωπα της παροικίας και ανάμεσά τους τον Καβάφη.

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=52732

No comments: