18ΟΚΤΩΒΡΙΟΣΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013, στις 20:30, ο αργεντινός φωτογράφος Daniel Mordzinski, θα βρίσκεται στον χώρο του Μπενσουσάν Χαν (Εδέσσης 6, Άνω Λαδάδικα) όπου φιλοξενείται έως και τις 24/10, η έκθεση φωτογραφίας του, με τίτλο «Από Μελάνι και Φως - Μια ματιά στην ψυχή της ισπανόφωνης γραμματείας», στο πλαίσιο των 48ων Δημητρίων.  
Ο Daniel Mordzinski, στο διάστημα της παραμονής του στην πόλη μας, θα φωτογραφίσει εννέα Θεσσαλονικείς συγγραφείς και θα παρουσιάσει τα πορτρέτα τους στον χώρο της υπάρχουσας έκθεσης. 
Οι συγγραφείς είναι (με αλφαβητικό σειρά) οι: Γιάννης Ατζακάς, Ισίδωρος Ζουργός, Κατερίνα Καριζώνη, Θωμάς Κοροβίνης, Πρόδρομος Μάρκογλου, Πέτρος Μαρτινίδης, Σοφία Νικολαΐδου, Σάκης Σερέφας και Γιώργος Σκαμπαρδώνης. 
Υπενθυμίζεται ότι στο Μπενσουσάν Χαν εκτίθενται από τις 26 Σεπτεμβρίου οι φωτογραφίες του Daniel Mordzinski, με εκατό περίπου πορτρέτα γνωστών προσωπικοτήτων της ισπανόφωνης λογοτεχνίας: Jorge Luis Borges, Luis Sepulveda, Rosa Montero, Cristina Fernandez Cubas, Antonio Munoz Molina, Carlos Fuentes, Laura Restrepo, Roberto Bolano, Manuel Vazquez Montalban, Leonardo Padura, Alicia Gimenez-Bartlett, Mario Vargas Llosa, Gabriel Garcia Marquez και άλλων. 
Ο Daniel Mordzinski γεννήθηκε το 1960 στο Μπουένος Άϊρες και ζει στο Παρίσι από το 1980. Είναι ο επίσημος φωτογράφος των λογοτεχνικών φεστιβάλ Hay στην Καρταχένα της Κολομβίας, Vivamerica στη Μαδρίτη και FILBA στο Μπουένος Άιρες καθώς και φωτορεπόρτερ της El Pais, ενώ έχει γίνει γνωστός ως «ο φωτογράφος των συγγραφέων» αφού δουλεύει για περισσότερα από τριάντα χρόνια πάνω σε ένα φιλόδοξο ανθρώπινο άτλαντα, της ισπανικής και λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας. 
Η έκθεση «Από Μελάνι και Φως - Μια ματιά στην ψυχή της ισπανόφωνης γραμματείας» αποτελεί συνεργασία των 48ων Δημητρίων με το Instituto Cervantes Αθήνας, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης  και το Ελληνοϊσπανικό Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Federico Garcia Lorca, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της PhotoBiennale του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.