Tuesday, April 25, 2017

παρουσίαση βιβλίου

Για όσους ενδιαφέρονται για την αυριανή εκδήλωση
---------------------------------------------------------------------------
Σφεντόνα, Θεσσαλονίκη
Συγγρού 24, 2ος όροφος: παρουσίαση του βιβλίου "Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ”
Ο χώρος νεολαίας και πολιτισμού Σφεντόνα και οι Εκδόσεις Καστανιώτη σαν προσκαλούν
στην παρουσίαση του μυθιστορήματος της Κατερίνας Καριζώνη
“Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ”
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Στέλιος Αγκούτογλου, αρχιτέκτονας
Τάσος Κατσαρός, συγγραφέας
Τετάρτη 26 Απριλίου και ώρα 7:30 μ.μ.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό
και η συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΣΚΗΝΕΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ “ΣΤΕΝΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ” ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ –ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1947
ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
Κατερίνα Καριζώνη: «Η πόλη των αθώων»
κριτική της Χλόης Κουτσουμπέλη
Η πόλη των αθώων είναι ο τίτλος του καινούργιου μυθιστορήματος της Κατερίνας Καριζώνη, από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το μυθιστόρημα αφορά την πόλη Θεσσαλονίκη, μία πόλη γεωγραφικά οριοθετημένη στη Βόρεια Ελλάδα, μέσα στην οποία η Κατερίνα Καριζώνη υφαίνει συχνά τον καμβά των μυθιστορημάτων της.
Εδώ όμως δεν πρόκειται για τη βυζαντική πολυπολιτισμική πόλη που εκτείνεται από τα κάστρα ως το λιμάνι, εδώ πρόκειται για τη γυμνή Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του σαράντα. Η Θεσσαλονίκη-πόλη μέσα στη γερμανική Κατοχή και στον Εμφύλιο ζωντανεύει μέσα στο βιβλίο. Μέσα στην πείνα, τη φτώχεια, τη φρίκη, τις καθημερινές εκτελέσεις, τα βασανιστήρια στα κρατητήρια, τους βομβαρδισμούς, το φόβο, την τρομοκρατία, τις σφαγές, τα εγκλήματα και αργότερα τις εξορίες και τις διώξεις.
Δίπλα στην λέξη «πόλη», όμως, υπάρχει μία άλλη λέξη που προσδιορίζει, μία γενική πληθυντικού που επεξηγεί. Των αθώων. Αμέσως, αμέσως, λοιπόν, η συγγραφέας, από τον τίτλο ακόμα του βιβλίου, παίρνει θέση. Η ιστορία που θα μας αφηγηθεί δεν είναι από την πλευρά των τότε ισχυρών και νικητών, αλλά από αυτήν των αθώων ανθρώπων που εκδιώχτηκαν, εκτελέστηκαν, συντρίφθηκαν. Η ιστορία των ανθρώπων που πίστεψαν, που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά τους, που αντιστάθηκαν, που είπαν το μεγάλο «ΌΧΙ». Δεν είναι η ιστορία των ταγματασφαλιτών, των δωσίλογων, των συνεργατών των Γερμανών, αλλά των απλών ανθρώπων που δεν υποτάχθηκαν, που θυσιάστηκαν, που συντρίφθηκαν συχνά κάτω από το πέλμα του κατακτητή και των συνεργατών του, αλλά δεν συνθηκολόγησαν ποτέ.

No comments: