Wednesday, August 26, 2020

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

vivlio_main

Με φόντο το άγριο, πέτρινο τοπίο της Μάνης, ο μύθος για έναν φλογερό έρωτα που έπρεπε να πληρωθεί με αίμα, συναντά την ιστορία. Η τιμή και η εκδίκηση κατατρέχουν και φυλακίζουν τους πρωταγωνιστές -και όχι μόνο μέσα στα θρυλικά πυργόσπιτα.

Το «Μεγάλο Αλγέρι», ένα από τα καλύτερα βιβλία της σπουδαίας Κατερίνας Καριζώνη, εξιστορεί τον πόλεμο μεταξύ δύο οικογενειών της Μάνης. Μέσα σε αυτό το δηλητηριώδες κλίμα του μίσους και του αιματηρού «γδικιωμού», μια νεαρή γυναίκα ορκίζεται κι αυτή να πάρει τη δική της εκδίκηση, αλλά ερωτεύεται τον άντρα τον οποίον πρέπει να σκοτώσει. Κι έτσι αρχίζει να αμφιταλαντεύεται, να βαδίζει στην κόψη του ξυραφιού ανάμεσα στο ερωτικό της πάθος που τη σπρώχνει στην αγκαλιά του αγαπημένου της και το θανάσιμο μίσος γι' αυτόν. Η μανιάτικη κοινωνία ασκεί ασφυκτικό έλεγχο και δεν αφήνει κανένα περιθώριο επιείκειας. Το άγραφο εθιμικό δίκαιο είναι άτεγκτο και απαιτεί τη λύση των διαφορών με αίμα. Εξάλλου, στο «Μεγάλο Αλγέρι» υπάρχει το συμβόλαιο για ένα χρέος, με ρήτρα τη ζωή αθώων σε περίπτωση που η εξόφλησή του καθυστερήσει ή ματαιωθεί.

Η Κατερίνα Καριζώνη, με τη μεγάλη της τέχνη στο χειρισμό ιστορικών μοτίβων σε συνδυασμό με την καθηλωτική μυθοπλαστική της ικανότητα, παρασύρει τον αναγνώστη στο λυκόφως του 19ου αιώνα και την αυγή του 20ου, στη Μάνη των αγέλαστων ανθρώπων και τον επικίνδυνο κόσμο των πειρατών. Και ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη για τον αναγνώστη μπορεί να αποκαλυφθεί από τώρα: Το «Μεγάλο Αλγέρι» βασίζεται σε ορισμένα πραγματικά, αλλά απίστευτα περιστατικά.

Μη χάσετε αυτή την Κυριακή μαζί με το Πρώτο ΘΕΜΑ το εξαιρετικό μυθιστόρημα της Κατερίνας Καριζώνη «Μεγάλο Αλγέρι».

No comments: