Friday, November 6, 2020

 

Συλλογικό έργο: «Αστυνομικές ιστορίες»

Είκοσι έξι αριστοτέχνες συγγραφείς του αστυνομικού είδους συμμετέχουν στην καλαίσθητη έκδοση του εκδοτικού οίκου «24 γράμματα», με τον τίτλο: Αστυνομικές ιστορίες και σε επιμέλεια του γνωστού συγγραφέα Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη. Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο, στο οποίο ο κάθε συγγραφέας καταθέτει μια δική του πρωτότυπη ιστορία. Τα αστυνομικά διηγήματα διακρίνονται για την αγωνία, τις ανατροπές, το μυστήριο, αλλά και την αφηγηματική μαεστρία τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι το αστυνομικό είδος ανήκει αναμφισβήτητα στην ευρύτερη λογοτεχνία. Εντυπωσιάζουν επίσης η ευρηματικότητα, η φαντασία και η ευφυΐα στα πεζογραφήματα αυτά, τα οποία συμπληρώνονται με μια εύστοχη εικονογράφηση κάθε φορά που απαιτείται.

Η αξιόλογη αυτή λογοτεχνική εργασία είναι ένα πολυφωνικό εγχείρημα που αναδεικνύει την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία και αποδεικνύει ότι η τελευταία έχει να δώσει πολλά στο αναγνωστικό κοινό. Διαβάζοντας κανείς το συλλογικό αυτό έργο αποκτά μια καλή εικόνα της, καθώς ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα (ξε)προβάλλουν και νεότεροι φερέλπιδες λογοτέχνες. Εντυπωσιάζουν επίσης τα βιογραφικά σημειώματα των συγγραφέων, μέσω των οποίων κανείς διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι είναι πολυτάλαντοι και πετυχημένοι και σε άλλους τομείς, όπως στην ποίηση, στο μυθιστόρημα, στο ιστορικό αφήγημα, αλλά και στις επιστήμες, με πλούσιο και πολύπλευρο έργο κατά περίπτωση. Γρηγόρης Αζαριάδης, Έρικα Αθανασίου, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Άντυ Βρόσγος, Βαγγέλης Γιαννίσης, Παναγιώτης Γιαννουλέας, Αντώνης Γκόλτσος, Βασίλης Δανέλλης, Φίλιππος Δρακονταειδής, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Κατερίνα Καριζώνη, Φώντας Λάδης, Στέφανος Μίλεσης, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Κώστας Μουζουράκης, Κωνσταντίνος Μπούρας, Σιδέρης Ντιούδης, Γιάννης Πανούσης, Απόστολος Σπυράκης, Χρύσα Σπυροπούλου, Κώστας Στοφόρος, Μιμή Φιλιππίδη, Φίλιππος Φιλίππου, Άγγελος Χαριάτης, Έλενα Χουσνή, Δημήτρης Χριστακόπουλος είναι οι συγγραφείς που συνεργάζονται για τη δημιουργία του αξιόλογου αυτού πονήματος.

Η αξιόλογη αυτή λογοτεχνική εργασία είναι ένα πολυφωνικό εγχείρημα που αναδεικνύει την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία και αποδεικνύει ότι η τελευταία έχει να δώσει πολλά στο αναγνωστικό κοινό.

Ο φόνος, το μυστήριο, η παραπλάνηση, η απονομή της δικαιοσύνης και η λύτρωση, ο παραβατικός κόσμος των σύγχρονων κοινωνιών, που αποδίδεται με την εξαιρετική πένα των παραπάνω λογοτεχνών, είναι τα βασικά συστατικά στοιχεία των αστυνομικών ιστοριών. Ωστόσο, πίσω από την αστυνομική πλοκή τους κρύβεται συχνά το παλλόμενο συναίσθημα των ηρώων, τα ψυχικά τραύματα και τα δράματα που οδηγούν κάποιον στο έγκλημα. Οι ιστορίες του βιβλίου ιχνηλατούν και φωτίζουν αυτές ακριβώς τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ψυχής, συναρπάζουν και καθηλώνουν με την πλοκή τους και γι’ αυτό διαβάζονται απνευστί.

Κλείνοντας το βιβλίο ο αναγνώστης μένει με την αίσθηση ενός μεγάλου και γοητευτικού ταξιδιού με όχημα την ευρηματική φαντασία των σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων, ενώ η εξαιρετική ποιότητα της εκδοτικής επιμέλειας ικανοποιεί εξίσου και τις πιο υψηλές αισθητικές απαιτήσεις.

 

Αστυνομικές ιστορίες
Αστυνομικά διηγήματα σύγχρονων Ελλήνων πεζογράφων
Συλλογικό έργο
επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
Εκδόσεις 24 γράμματα
σ. 272
ISBN: 978-618-201-050-1
Τιμή: 17,00€
001 patakis eshop

 

No comments: