Monday, November 9, 2020

 

14.10.2020 | 16:38

Ο Αργύρης Καστανιώτης μιλάει για το μέλλον της εκδοτικής αγοράς

Μιλήσαμε με τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Αγγελική Μπιρμπίλη

Facebook

Twitter

E-mail

A-A+0


Ο Αργύρης Καστανιώτης από τις Εκδόσεις Καστανιώτη μιλάει για το μέλλον της εκδοτικής αγοράς και της ποίησης.

Ο Covid-19 «στηρίζει» το βιβλίο; Πώς βλέπετε το μέλλον της εκδοτικής αγοράς με δεδομένη την πανδημία αλλά και την οικονομική κρίση που τη συνοδεύει;

Όλη αυτή η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει είναι πρωτόγνωρη, με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, τις αποστάσεις ασφαλείας, τον επιβεβλημένο εγκλεισμό. Υπάρχει μια αιωρούμενη απειλή σε όλο τον κόσμο, μια ανησυχία για την υγεία, την κοινωνία, την οικονομία, ωστόσο διατηρώ μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Η βιβλιαγορά, από την αρχή της καραντίνας μέχρι σήμερα, έδειξε να προσαρμόζεται, ενώ τα βιβλία μας κινήθηκαν ικανοποιητικά. Οι βιβλιόφιλοι εξακολούθησαν να διαβάζουν τους σύγχρονους σπουδαίους συγγραφείς μας, αλλά ξαναστράφηκαν και στα μεγάλα κλασικά έργα, όπως είναι, για παράδειγμα, η «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ, ένα αριστούργημα που ξαναέγινε επίκαιρο. 

Εκτιμώ ότι αν προσέξουμε και αποφύγουμε ένα λοκντάουν διαρκείας, δεν θα αλλάξει κάτι δραματικά ή θεαματικά.


Η ποίηση είναι χαμένη υπόθεση; 

Πώς θα μπορούσε η ποίηση να θεωρηθεί χαμένη αυτή την εποχή; Η ποίηση δεν είναι τέχνη της ευτυχίας. Συστατικά της είναι ο πόνος, η πληγή, ο έρωτας, ο θάνατος, η μοναξιά, η αγωνία για τα πάντα, η ανησυχία για τον κόσμο που φεύγει και για τον κόσμο που έρχεται. 

Αξίζει να διαβάσετε όλα τα ποιητικά βιβλία που έχουμε επιλέξει για αυτό το διάστημα: το «Θάνατος ο Δεύτερος» του Αντώνη Φωστιέρη, την «Αρχαία δίψα» της Κατερίνας Καριζώνη, τον «Ρινόκερω» του Παναγιώτη Ιωαννίδη, το «Μπλε δείπνο» της Δάφνης Νικήτα. Και μαζί με αυτά το «Η ζωή εδώ και τώρα» της Πολωνής νομπελίστριας Βισουάβα Σιμπόρσκα και το «Ρόδο του χρόνου» του Μπέι Ντάο, ο οποίος είναι ο κορυφαίος σύγχρονος Κινέζος ποιητής.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

ΠΟΙΗΣΗ

ΠΑΝΔΗΜΙΑ



«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/culture/book/685872_o-argyris-kastaniotis-milaei-gia-mellon-tis-ekdotikis-agoras?fbclid=IwAR0D-1KB5vL32C8VjAMmZGKGSGYtt5BoYZfpDjha2xoUg8qPAg99BQcCbqs»

1 comment:

Puppy Mish said...

Hello mate, nice post