Thursday, October 16, 2008

Τι σημαίνει γράφω λογοτεχνία

Γράφω σημαίνει: κάθομαι από 2-20 ώρες στον υπολογιστή. Ξεχνάω να φάω ή τρώω ακατάσχετα χωρίς να το καταλαβαίνω. Εξω έχει πέσει η νύχτα κι εγώ ετοιμάζομαι να πάω να πληρώσω τους λογαριασμούς στην τράπεζα. Σημαίνει ότι μπαίνει ο χειμωνας και δεν αγοράζω ρούχα γιατί δεν τα χρειάζομαι .Αφού δεν βγαίνω.Γράφω σημαίνει νιώθω συνεχώς ένα σφίξιμο στο στομάχι και αμφιβάλω κάθε στιγμή γι΄ αυτό που έγραψα κι αν με οδηγήσει σε μια πετυχημένη έκβαση της ιστορίας .Τις νύχτες συχνά δεν κοιμάμαι διότι σκέφτομαι την ιστορία μου ή ξυπνάω απ΄ τα χαράματα γιατί εκείνη την ώρα μου κατεβαίνει μια φαεινή ιδέα.Γράφω σημαίνει μιλάω με κάποιον και δυσκολεύομαι να τον παρακολουθήσω γιατί σκέφτομαι συνεχώς τη συνέχεια του βιβλίου μου .Γράφω σημαίνει ζω στην ανασφάλεια αν θα βρω εκδότη, αν θα αρέσουν αυτά που έγραψα , αν έχω πραγματικά ταλέντο κι αν πρέπει να σταματήσω αμέσως και να βρω μια άλλη δουλειά.Γράφω σημαίνει σκοτώνω την πραγματική ζωή για να γεννήσω τη φανταστική, καταστρέφω τις σχέσεις μου με τους ανθρώπους , χάνω συχνά τους φίλους μου και σχεδόν πάντα τους έρωτές μου , δεν έχω χρόνο για τους άλλους και κυρίως για τον ίδιο μου τον εαυτό. Γράφω σημαίνει στοιχειώνω, γίνομαι φερέφωνο ενός άλλου εγώ, αφού το δικό μου ατονεί και λειτουργεί μόνο και μόνο για την διεκπεραίωση της ζωής των φανταστικών ηρώων μου.Γράφω σημαίνει ότι αμφιβάλω αν έχουν νόημα όλα αυτά που κάνω. Αν σας αρέσει αυτή η απασχόληση δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε κι εσείς.

22 comments:

mamaloukas said...

αχ, καλησπέρες πολλές...

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Καλησπέρα Δημήτρη! Τι κάνεις; Καιρό είχαμε να μιλήσουμε!

U.t.b.f said...

Καλησπέρα,καπετάνισσα. Περιέγραψες ακριβώς ότισημαίνει γράψιμο ενός βιβλίου.
Μήπως όμως γράφουμε ακριβώς για το λόγο ότι επιθυμουμε κάτι άλλο απο αυτό που ζούμε;
Ίσως αυτό ακριβώς επιδιώκουμε μια άλλη διέξοδο απο αυτή που μας προσφέρουν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Γειά σου πειρατή Τζέηκ.Είναι αλήθεια ότι και στην πραγματική ζωή δεν νιώθω καλύτερα.Δεν ξέρω γιατί αλλά τίποτα δεν μου αρέσει , ούτε μου φτάνει.

mamaloukas said...

Κατερίνα είμαι καλά και σε καλό -χρονικά- σημείο. σε λίγες μέρες περιμε΄νω το καινούργιο μου βιβλίο. θα ανεβάσω ποστ πολύ σύντομα και θα σε ειδοποιήσω για δύο βραδιές που θ' ακολουθήσουν πριν τα Χριστούγεννα. τώρα ξεκούραση με λιγότερο άγχος...

Anonymous said...

Καλημέρα Κατερίνα!!! Νοιώθω ότι περιγράφεις πολύ απλά αυτό που βιώνεις γι αυτό και τα συγγραφικά σου έργα είναι αποστάγματα "εμπειρίας" και προσωπικής βίωσης των όσων γράφεις!!! Νιώθω ότι αυτό είναι ο συγγραφέας...
Να είσαι καλά και να μας γεμίζεις με τη δημιουργικότητα σου!!!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

σ΄ευχαριστώ πολύ Ονίσιμε,για τα καλά σου λόγια.Αυτές τις μέρες συνάντησα και την Σοφία.Μου είπε ότι βρεθήκατε κι εσείς. Κι ότι σε συμπάθησε πολύ.

Anonymous said...

Είναι αλήθεια ότι η σοφία είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος! Μάλλον θα πρέπει να κανονίσουμε κι εμείς να τα πούμε κάποια στιγμή γιατί πιο εύκολα βλέπουμε αυτούς που έρχονται από μακριά...

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Πολύ ευχαρίστως Ονίσιμε , κανόνισε όμως εσύ γιατί αυτόν τον καίρό εγώ είμαι λίγο χαμένη σ΄ αυτά που γράφω.

Ήχος Πλάγιος. Μόνος... said...

Όσο κι αν μας βαραίνουν Κατερίνα μου όλα αυτά μονάχα μια πιστεύω αιτία μας κάνει να τα ξεστομίζουμε το να μας κατηγορήσουν για κάτι.
Εύχομαι να έχω κάνει λάθος.

Αν πάλι όμως το έχει κατά νου μπορεί αν το επιθυμεί να δοκιμάσει.
Έτσι δεν είναι;

Λέμε να κανονίσουμε κάποια συνάντηση, θα σε ειδοποιήσω.

Να είσαι καλά και φρόντισε να χαμογελάς…

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Γειά σου Ηχε, αν είναι για καμιά συνάντηση με τα άλλα παιδιά, πάρτε μου τηλέφωνο.

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ said...

Γεια σου από νότια!!

όλα αυτά και κάτι παραπάνω συμβαίνουν και σε μένα μόνο που εγώ Κατερίνα δε γράφω βιβλία..
Άπλα χαράζω το τοπίο της ψυχής μου ..
και νιώθω ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΣ στο μέσα και στο έξω μου..
Ασε οι τρελογιατροί δε βοηθάνε ..

χαχαχαχαχαχαχαχα τα φιλιά μου

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Τι να σου κάνουν οι γιατροί .΄Αρρωστη είναι η κοινωνία κι όχι εμείς. Πέρασε ο καιρός που πίστευα ότι για όλα φταίμε εμείς. Οι άλλοι φταίνε που έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν τις συνθήκες αυτής της αθλιότητας που λέγεται ελληνική κοινωνία.Τώρα όσο για το γράψιμο. Εγώ έχω το κουσούρι από μικρή και δεν μπορώ να το κόψω.

μελονικος said...

Εγώ το απέκτησα μεγάλος
καλημέρα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Γειά σου Νίκο, τι κάνει η Σκόπελος; Έχετε ακόμα λιακάδες γιατί εμείς εδώ έχουμε κατακλυσμούς.

Ευαγγελία Πατεράκη said...

Αν και δε γνωριζόμαστε, συμφωνώ και ΄γω με το κείμενό σας "Τί σημαίνει γράφω λογοτεχνία". Με μόνη διαφορά, σ' ένα σημείο εγώ θάλεγα, γράφω σημαίνει ότι σκοτώνω την πλασματική ζωή και να γεννήσω τη Ζωή.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Ευαγγελία Πατεράκη said...

Διορθώνω το λάθος μου: για να γεννήσω τη Ζωή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Γειά σου Προμηθέα Δεσμώτη .Κα καλωσόρισες στο μπλογκ μου .Για μας τους συγγραφείς , πραγματική και πλασματική ζωή δεν διαφέρουν και πολύ.Ίσως όμως επί της ουσίας να έχεις δίκιο.

lakis said...

Πήραμε και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε. Μέχρι νεωτέρας:)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Καλημέρα Λάκη.Πως πάει η Κύπρος;

lakis said...

Μια χαρά είν' η Κύπρος. Λίγη περισσότερη βροχή ζητούμε:) Μέρα καλή

Anonymous said...

εγω εχω γραψει 2 διηγηματα και ενα μυθιστορημα το οποιο και γραφω ακομα. Εγω δεν ζω ετσι. Η αληθεια ειναι οτι οταν γραφω ναι αυτα μου συμβαινουν αλλα δεν ζω ετσι. Εχω θα ελεγα μια ικανοτητα να ζω σε διαφορεσ παραληλες διαστασεισ και ετσι δεν χανω τιποτα.
Επισησ λατρευω την περιπετεια, ενα στοιχειο που υπαρχη μεσα στα βιβλια μου και δεν υπαρχει στη ζωη μου! Καλα να περνατε!
Εχω ενα ονειρο...να εκδωσω το βιβλιο που γραφω... ισως με δειτε το Νοεμβριο στα βιβλιοπωλεια