Saturday, January 31, 2009

Ποίηση και ναυσιπλοία

Ναυτικά νησολόγια
---------------------------------
Τα ναυτικά νησολόγια εμφανίζονται στα 1485 και διατηρούνται ως τα τέλη του 18ου αιώνα.Δεν επιχειρουν να ανtαγωνιστούν τους πορτολάνους αλλά περισσότερο να τους συμπληρώσουν περιγράφοντας πιο αναλυτικά τους ενδιάμεσους σταθμούς του διαμετακομιστικού εμπορίου , τις χερσονήσους και τα νησιά.΄Ετσι ανάμεσα στα αρχέτυπα συναντάμε και την πρώτη έντυπη συλλογή ναυτικών νησιωτικών χαρτών του Αιγαίου .Πρόκειται για το νησολόγιο του Bartolo dalli Sonetti ψευδώνυμο ενός βενετσιάνου ναυτικού Donattinh. Πρόκειται για 49 χάρτες που συνοδεύονται από σύντομα έμμετρα σχόλια με τη μορφή σονέτων. Η σύνθεση έμμετρων γεωγραφικών ΄΄εργων συνδέεται με τις διδακτικές πρακτικές της εποχής και αποτελούσε διαδεδομένη συνήθεια τον 14ο και 15ο αιώνα.Αναφερόμαστε εδώ σε ορισμένα σημαντικά έργα που έχουν συντεθεί σε λαική οκτάβα ρίμα ή στο πιο επεξεργασμένο σονέτο όπως το La Sfera του Datti , to II Dittamondo του Fazio degli Uberti, ή το Septe Giornate della Geografia του Fransesco Berlinghieri.Να λοιπόν που η ποίηση πάει παντού και οι παλιοί θαλασσοπόροι συνδύαζαν τους χάρτες της θάλασσας με ποιητικές και έμμετρες οδηγίες .Μήπως είχαν μεγαλύτερη φαντασία απ΄τους σημερινούς;

7 comments:

Anonymous said...

Δε ξέρω γιατί η ανάρτηση σας αυτή μούφερε στο νου τους΄΄Εμπορους των Εθνών''toy Παπαδιαμάντη,φαίνεται να μην έχει σχέση,όμως υπόγεια συνειρμικά αυτό το μυθιστόρημα ήρθε κατ'ευθείαν στη σκέψη μου.
Ποιος ξέρει?Παράξενα και αταίριαστα ταξίδια κάνει ο νους μας πολλές φορές.
Καλό μήνα,μια κ σε λίγο ξημερώνει

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Kαλό μήνα Απροσπέλαστη Πόλη.Δεν είνα και τόσο αταίριαστος ο συνειρμός.

Ανδρέας Καρακόκκινος said...

Η ίδια η ζωή μας Κατερίνα είναι ένα ταξίδι σε μιά θάλασσα, μ΄ ένα σκαρί ξύλινο με κατάλευκα πανιά.
Και μέσα από φορτούνες και μπουνάτσες αναζητούμε κάποια ξεχωριστά λιμάνια.Κάποια θα τα βρούμε κάποια όχι. Μέχρι το σκαρί μας να φτάσει εκεί που σμίγει ο ουρανός με τη θάλασσα και να συνεχίσει το ταξίδι στο γαλάζιο τ' ουρανού.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Πολύ ωραία μου τα λες and33 .Καλως όρισες στο μπλογκ μου και καλό μήνα.

Ανδρέας Καρακόκκινος said...

Σ' ευχαριστώ Κατερίνα. Πιό καλά όμως τα είπανε στο blog μου για τη ποίηση σου κάποιοι άλλοι φίλοι.Θα με βλέπεις πάντως τακτικά εδώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Θα χαρώ πολύ να τα λέμε.Αφού αγαπάς κι εσύ την ποίηση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Σ΄ευχαριστώ πολύ Αντρέα για την ανάρτη΄ση του ποιήματός μου στο μπλογκ σου και τα καλά σχόλια όλων σας.Κατασυγκινήθηκα.