Monday, October 15, 2018

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ , αναδημοσίευση από το περιοδικό ΔΙΑΣΤΙΧΟ

Κατερίνα Καριζώνη: «Το μυστικό των βιβλίων»

Η Κατερίνα Καριζώνη είναι μια πολυτάλαντη συγγραφέας που γράφει μυθιστορήματα, ποίηση για ενήλικες και παιδικά βιβλία. Στο νέο της βιβλίο, που είναι παραμύθι, δίνει μια πρωτότυπη ιστορία που έχει ως κέντρο τον συγγραφέα.
Όλοι γνωρίζουμε ότι ένας συγγραφέας δεν είναι μια μηχανή που γράφει. Ζει ανάμεσά μας και επηρεάζεται από αυτά που συμβαίνουν. Όταν τα ερεθίσματα που έχει είναι αρκετά, τότε τα γράφει πάνω σε μια λευκή κόλα του χαρτιού. Στην ουσία, τα γραπτά του είναι ο συναισθηματικός του κόσμος. Πολλές φορές ακούμε ότι ο συγγραφέας έχει έμπνευση. Δηλαδή ότι έχει μια ιδέα που ξεκινά να τη γράψει. Μη νομίζετε ότι έχει συχνά εμπνεύσεις ο δημιουργός. Υπάρχουν και διαστήματα που δεν μπορεί να γράψει.
ArtsPR | Η τέχνη της προώθησης
Αυτό το θέμα πραγματεύεται με έξυπνο τρόπο η συγγραφέας. Δέκα παράξενοι φίλοι από το βασίλειο των μικρών πραγμάτων θέλουν να βοηθήσουν τον συγγραφέα να βρει έμπνευση για να γράψει. Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας, ο συγγραφέας Τικ Τακ, έχει μεγάλο διάστημα να βγάλει νέο βιβλίο και δεν έχει χρήματα για να καλύψει τα έξοδά του. Από την άλλη, η γυναίκα του η Μαρουλίτσα περιμένει να γεννήσει. Ο εκδότης τον πιέζει να γράψει. Δεν είναι εύκολο. Τα προβλήματα τον πιέζουν. Οι δέκα παράξενοι φίλοι του, μια βελόνα, ένα τσαλακωμένο χαρτάκι, ένα σπασμένο καθρεφτάκι, ένα ξεραμένο χαμομήλι, ένα μικρό φαγωμένο μολύβι, ένα καπάκι, ένα κουκούτσι κερασιάς, ένα πανάκι, ένας συνδετήρας και ένα πετραδάκι από τη θάλασσα θέλουν να βοηθήσουν τον συγγραφέα να γράψει. Έτσι, επισκέπτονται τον μάγο Σοζ. Αυτός είναι σοφός και δίνει συμβουλές και φτιάχνει και γιατρικά για τους ανθρώπους.
 Ο συγγραφέας, ο Τικ Τακ, πρέπει να ακούσει την καρδιά του. Γιατί τα βιβλία χρειάζονται τις ιδέες, αλλά γράφονται από καρδιάς.
Ο Σοζ, όπως τον περιγράφει η Καριζώνη στο παραμύθι, «...ήταν κοντούλης, γεμάτος ρυτίδες, το πρόσωπό του έμοιαζε με φλούδα δέντρου, αλλά ήταν σοφός κι έκανε παρέα με ξωτικά και νεράιδες που του αποκάλυπταν τα μυστικά της Φύσης. Του εμπιστεύονταν επίσης μαγικές συνταγές που δεν τις ήξερε κανείς». Φτάνουν, λοιπόν, στον μάγο Σοζ και του λένε το πρόβλημά τους. Εκείνος τους λέει με σοβαρότητα ότι για να φτιάξει κανείς μια ιστορία χρειάζεται ιδέες. Οι ιδέες είναι δίπλα μας, πετούν όπως οι πεταλούδες. «Και πώς θα βρούμε ιδέες;» τον ρώτησαν. Αυτό θα γίνει με την καθημερινή άσκηση. Ο συγγραφέας, ο Τικ Τακ, πρέπει να ακούσει την καρδιά του. Γιατί τα βιβλία χρειάζονται τις ιδέες, αλλά γράφονται από καρδιάς.
Αυτό είναι και το σημαντικότερο που μας λέει η Καριζώνη. Δεν γράφουν οι συγγραφείς κατά παραγγελία, αλλά όταν κάτι κοσμογονικό τούς ταράζει. Τότε η πένα ξεσπά και γράφει, γράφει ασταμάτητα. Ο συγγραφέας μας, ο Τικ Τακ, στην πλοκή του παραμυθιού θα έχει ένα σπουδαίο γεγονός που θα τον κάνει να πετάξει από χαρά. Ο κόσμος του θα αλλάξει. Και τότε, θα βρει τον δρόμο του και θα γράψει με επιτυχία μια νέα ιστορία.
karizoni 1410Η Κατερίνα Καριζώνη μέσα από τις σελίδες του παιδικού της βιβλίου περνά τις έννοιες της φιλίας, της συμπαράστασης, της δημιουργίας και της αγάπης για ζωή. Διαβάζοντας το βιβλίο της μεταφέρθηκα νοερά στον κόσμο των παιδιών, που χρειάζεται τέτοια βιβλία για να ονειρευτεί και να ταξιδέψει στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Εξαιρετική η εικονογράφηση του βιβλίου από τον Κωνσταντίνο Αρώνη, η οποία αποδίδει εικαστικά με παιγνιώδη τρόπο το παραμύθι δίνοντάς του μια βαθύτερη διάσταση.
Ένα όμορφο παιδικό βιβλίο. Διαβάστε το!

Το μυστικό των βιβλίων
Κατερίνα Καριζώνη
εικονογράφηση: Κωνσταντίνος Αρώνης
Ρώμη
52 σελ.
ISBN 978-618-5321-41-3
Τιμή €12,00
001 patakis eshop

No comments: