Saturday, June 9, 2007

Tα βιβλία που διάβασα

Τα βιβλία που διάβασα

Πολλά βιβλία πέρασαν τελευταία από τα χέρια μου , ελάχιστα κατάφερα να τα διαβάσω ως το τέλος. Δεν ξέρω γιατί το ενδιαφέρον του αναγνώστη αρχίζει να ατονεί μετά τις πρώτες πενήντα σελίδες.Ποιος φταίει γι΄ αυτό; Αντίθετα τελείωσα με μεγάλο ενδιαφέρον το βιβλίο του Φίλιππου Φιλίππου Ο θάνατος του Ζορμπά. ΄Εχει ένα εξαιρετικό αφηγηματικό τρυκ προς το τέλος που σ΄αιφνιδιάζει ανακατεύοντας την εξιστόρηση με την προσωπική έρευνα και τις μαρτυρίες του συγγραφέα και μετά επανέρχεται στην υπόθεση και την κλείνει με τον θάνατο του Ζορμπά. Αξιόλογο βιβλίο που σου δίνει πληροφορίες για τα πραγματικά πρόσωπα και τα γεγονότα που συνδέονται με τον βίο και την πολιτεία του ήρωα του Καζαντζάκη , του Ζορμπά. Μου άρεσε επίσης το βιβλίο του Δημήτρη Μαμαλούκα "Η χαμένη βιβλιοθήκη του Δημητριου Μόστρα". Έχει μυστήριο , σασπενς , αστυνομική πλοκή και διαβάζεται αβίαστα. Περιέχει επίσης πραγματολογικό υλικό για τις απαρχες της τυπογραφίας .Θα ήθελα να διαβάσω περισσότερα για το θέμα αυτό , αλλά ο συγγραφέας προτίμησε να επικεντρώσει την αφήγηση στο παρόν και στην αστυνομική πλοκή .
Μου άρεσε επίσης η τελευταία ποιητική συλλογή του Τόλη Νικηφόρου .Νομίζω ότι είναι τα πιο ώριμα ποιήματά του. Ίσως η ενασχόλησή του με την πεζογραφία τελευταία να αναζωογόνησε και εμπλούτισε την ποιητική του δουλειά .Επίσης αξιόλογο και γεμάτο νεύρο και χιούμορ βιβλίο είναι και το τελευταίο μυθιστόρημα του Ηλία Κουτσούκο" Φάτε μόνοι" .Τουλάχιστον είναι αυθεντικό και πηγαίο , σύντομο ώστε να μη σε κουράζει με απεραντολογίες και άχρηστες σελίδες και σου περνάει αμέσως το μήνυμα .

2 comments:

mamaloukas said...

Αγαπητή κ. Καριζώνη, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. μεγάλη μου τιμή από μια έμπειρη πεζογράφο και ποιήτρια σαν κι εσάς.

Anonymous said...

Έτυχε να σας γνωρίσω στην "Αυλαία", σε μιά ποιητική βραδυά. Συμφωνώ γιά το βιβλίο του Ηλία. Συνεχίστε έτσι: λίγοι μείνατε.
:))